Duel între Marea Britanie și Suedia pentru un prestigios post la ONU (France Presse)

  • 15 Martie 2021 19:27
Duel între Marea Britanie și Suedia pentru un prestigios post la ONU (France Presse)

Marea Britanie și Suedia au prezentat câte un candidat la prestigiosul post de secretar general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, o evoluție post-Brexit care ilustrează dificultatea Londrei de a-și mai asigura de acum înainte sprijin din partea UE în eforturile sale de a-și spori influența, au afirmat luni surse diplomatice, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Acest tip de rivalitate, care se întâlnește rar, ar urma să îl pună din nou în dificultate pe secretarul general al ONU, de asemenea european, fostul premier portughez Antonio Guterres, anticipează unele surse de la sediul de la New York al Națiunilor Unite.

Guterres se confruntă deseori cu sarcina dificilă de a găsi un candidat pentru anumite misiuni. Postul de emisar pentru Sahara Occidentală este astfel vacant de aproape doi ani, din mai 2019. Însă toate personalitățile prezentate sunt respinse una după alta după un timp de reflecție, a precizat pentru AFP un responsabil al ONU, sub acoperirea anonimatului.

Funcția de secretar general adjunct pentru afaceri umanitare, un post care poate fi de asemenea dificil dată fiind zona pe care o acoperă, este asigurată din 2007 de Marea Britanie.

Această longevitate este deseori frecventă printre cei cinci membri ai Consiliului de Securitate (din care mai fac parte, în afară de Marea Britanie, SUA, China, Rusia și Franța) pentru mai multe posturi la vârful ONU, în ciuda unei rezoluții a Adunării Generale din 1992 care a cerut să nu existe un "monopol" al marilor puteri asupra funcțiilor importante.

Actualul titular al postului de afaceri umanitare este britanicul Mark Lowcock, care vrea să renunțe la funcție în curând pentru a se alătura familiei rămase în Marea Britanie, potrivit unei surse apropiate.

Printre pretendenții la înlocuirea sa se numără în primul rând un britanic și un suedez, au precizat pentru AFP surse diplomatice.

Londra l-a propus pe Nick Dyer, care este din septembrie 2020 primul emisar special al Marii Britanii pentru prevenirea foametei și afacerile umanitare. Suedia a propus la rândul său candidatura lui Olof Skoog, ambasador de puțin timp al UE la ONU, la New York, după ce și-a reprezentat țara la ONU.

Dacă va fi ales diplomatul suedez, acest lucru ar fi "cu siguranță bun pentru Uniunea Europeană", părăsită de Marea Britanie la 1 ianuarie, potrivit unor surse de la Bruxelles, care au minimalizat ideea unei coordonări europene deliberate pentru a contracara candidatura britanică.

"Secretarul general este șeful administrației acestei organizații. Obiectivul său este de a constitui cea mai bună echipă posibilă, iar el va continua în această direcție", a afirmat vineri Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău