Dublarea costurilor la produsele de import este nefondată
-
25 Februarie 2015 16:20
Chiar dacă Banca Națională a anunțat pentru astăzi un curs de referință cu aproape 7 lei mai mic față de euro și dolar decât la finele săptămânii trecute, majoritatea centrelor comerciale nu se grăbesc să coboare prețurile înapoi.
Dublarea sau chiar triplarea costurilor la majoritatea produselor de import este nefondată, susțin analiștii, dar și autoritățile, care au solicitat structurilor responsabile să intervină pentru a clarifica situația.
La finele săptămânii trecute, mai multe rețele comerciale din capitală au afișat prețuri de două și chiar trei ori mai mari la produsele comercializate, explicând majorarea prin deprecierea bruscă a leului moldovenesc. Astfel, pe rafturile magazinelor pot fi găsite televizoare, frigidere sau telefoane mobile de două ori mai scumpe decât acum două săptămâni. Și majoritatea produselor alimentare s-au scumpit în medie cu 20-50 la sută.
Analistul economic, Gheorghe Costandachi spune că o asemenea majorare a prețurilor este nefondată, mai ales că majoritatea rețelelor comerciale au în rezervă stocuri de produse pentru cel puțin câteva luni înainte, procurate la un curs al euro față de leu ce nu depășește 18 lei.
”Nu există niciun motiv, atât economic cât și social ca prețurile să fie majorate. Mai mult ca atât, și în situația în care leul s-a devalorizat față de euro și dolar comercianții înregistrează profituri de până la 150%. Sunt mai mult ca sigur că există o înțelegere de cartel, câțiva monopoliști din umbră care dictează prețurile”, a declarat Gheorghe Costandachi.
Prețurile exagerate au intrat și în atenția cabinetului de miniștri. Premierul, Chiril Gaburici, a cerut Agenției pentru protecția consumatorilor, Centrului Național Anticorupție și Consiliului Concurenței să intervină pentru a vedea dacă fluctuațiile prețurilor din ultima perioadă au fost în limitele legii.
”Ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni a provocat o avalanșă de creșteri de prețuri și îndeosebi mă refer la produsele electrocasnice, avem creșteri foarte mari de prețuri acolo. Una dintre sarcinile Guvernului este de a controla formarea prețurilor și de a asigura protecția socială a consumatorului. Vreau să mă adresez să interveniți pentru a clarifica aceste creșteri de prețuri și sper să le putem readuce la normal”, a declarat Chiril Gaburici.
Scumpirile în lanț din ultima perioadă au generat nemulțumire în rândul populației, dar și a mai multor organizații de protecție a drepturilor consumatorilor, care acuză autoritățile de lipsa unor politici clare în domeniu. Acestea au amenințat cu organizarea unor acțiuni de protest în cazul în care statul nu va lua atitudine și situația nu va reveni la normalitate.