Dronele care au schimbat fundamental natura războiului din Ucraina. „Este imposibil să scapi de ele”
-
04 Ianuarie 16:23
Micile drone kamikaze au transformat liniile frontului din Ucraina într-o zonă de conflict cu o adâncime semnificativă, fiind omniprezente în lupte. Ele zboară cu până la 60 de kilometri pe oră, pot transporta un kilogram de explozibil și lansează atacuri mult mai precise față de mitralierele soldaților, relatează The Guardian.
Denis, un soldat din brigada ucraineană Khyzhak, formată în mare parte din polițiști care s-au oferit voluntari să lupte, descrie un nou tip de război, transmite HotNews.
„Există mai puține schimburi de focuri pentru că există mai multe lupte cu drone”, a spus Denis pentru The Guardian.
Liniile de front, care altădată erau despărțite de focuri de armă de calibru mic, sunt acum o zonă de exterminare adâncă de câțiva kilometri, pe măsură ce echipele rusești și ucrainene de operatori de drone stau la 1-3 kilometri în spatele liniilor, țintindu-și reciproc trupele.
„În 2022, încă mai alergam cu mitralierele la marginea pădurilor”, își amintește Denis.
Deși dronele kamikaze de tip FPV, care înregistrează video în timp real pentru a putea fi ghidate de operatorii lor, sunt relativ abundente, brigada Khyzhak încearcă să le folosească cu moderație și răbdare.
Artileria și mortierele nu lipsesc din războiul din Ucraina, însă dronele FPV, capabile să transporte un kilogram de explozibil și pilotate cu ajutorul unor ochelari și a unui controler portabil, sunt armele cel mai des folosite.
Potrivit lui Samuel Bendett, expert în drone la Centrul pentru Analize Navale, tehnologia a evoluat de la „o noutate în 2022” la una dintre armele preferate încă din 2023.
Vâjâitul care îngrozește
Dronele sunt folosite atât în atacuri individuale, cât și în cele coordonate, în roi. Denis a descris un caz concret lângă orașul Toretsk, când forțele ucrainene au atacat cu drone pozițiile ruse.
„Am aruncat 1,5 kg de explozibili la fiecare opt minute, timp de trei ore. Până la sfârșit, s-au retras”, a povesit Denis.
Sunetul vâjâit al dronei mici din apropierea frontului îngrozește. Oleksii, un infanterist care se antrenează lângă Sumî, spune: „Este imposibil să fugi de ele, trebuie să le dobori”.
Bărbatul, care a fost măcelar lângă orașul Herson din sudul Ucrainei înainte de a fi chemat la lupte, își amintește de un moment în care a fost aproape ucis de o dronă.
„Începuse să plouă, eu începusem să alerg. Apoi m-am împiedicat de o creangă, iar drona a mers drept înainte, prin locul unde aș fi fost eu”, a spus Oleksii.
Dronele FPV mici se deplasează cu aproximativ 60 km/h. Ele forțează vehiculele blindate să se deplaseze rapid spre și dinspre linia frontului, transportând trupe sau răniți, iar camerele termice le permit să opereze la fel de eficient și pe timp de noapte.
Durata de viață a bateriei limitează însă timpul de zbor, deși în condiții de vreme bună, o dronă FPV kamikaze poate zbura până la 20 de km.
Piesele provin din China
O dronă FPV este unul dintre cele două tipuri dominante pe câmpul de luptă. Celelalte sunt quadcopterele Mavic produse de o companie chineză, DJI. Dar dronele PFV kamikaze sunt mai simple și proiectate în Ucraina (sau Rusia), deși, după cum spune Denis, multe dintre componente provin tot din China, care are relații strânse cu Rusia.
Un aspect important al dezvoltării acestor drone este implicarea societății civile. Mulți ucraineni, aflați la kilometri distanță de linia frontului, le asamblează în sufragerii și garaje.
Ministerul ucrainean al Apărării și-a intensificat producția, anunțând că a livrat 1,1 milioane de drone FPV de la jumătatea lunii decembrie, precum și 100.000 de aparate mai sofisticate, în timp ce Rusia a furnizat între 1,2 și 1,4 milioane, potrivit lui Bendett.
Din punct de vedere tehnologic, există puține diferențe între cele două părți, fiecare copiind prompt de la cealaltă.
Operarea dronelor necesită un antrenament de 70 de ore în simulator și alte 70 de ore de practică. Se organizează cursuri în Kiev și în alte părți, deși un britanic care locuiește în Kiev descrie efortul de a învăța ca fiind o provocare.
El afirmă că, inclusiv după o săptămână de practică, rămâne dificil să urmărești de la sol un vehicul aerian.