Drona care depistează bolile viței-de-vie a ajuns în Republica Moldova

  • 12 Septembrie 2017 11:19
Drona care depistează bolile viței-de-vie a ajuns în Republica Moldova

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost ridicată de la sol cea mai performantă dronă echipată cu senzori video pentru depistarea bolilor viței-de-vie.

Desfășurarea exercițiului practic a avut loc în podgoriile vinăriei „Sălcuța” (satul Tănătari, raionulCăușeni) și reprezintă faza a doua a proiectului „FlaveDor”, care are ca scop principal  depistarea, profilaxia și combaterea bolilor în plantaţiile viticole din Republica Moldova. Utilizarea tehnologiilor avansate în sectorul vitivinicol este implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională  (USAID) și Guvernul Suediei.

Drona care depistează bolile viței-de-vie a ajuns în Republica Moldova

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Oficiul Național al Viei și Vinului susține dezvoltarea sectorului vitivinicol din Moldova pentru a asigura competitivitatea acestuia pe termen lung. Unul dintre mijloacele pentru atingerea acestui obiectiv este să folosim dispozitive performante pentru obținerea celor mai bune recolte, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. ONVV a hotărât să lanseze un proiect care să facă o diagnostică foarte precisă a vieței de vie, iar cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră vom putea depista mult mai repede bolile care devin pe an ce trece mai agresive, iar potențialul de producere devine mai vulnerabil. Una dintre cele mai frecvente boli care afectează vițele de vie din întreaga lume este Flavescence dorée  iar potrivit experților internaționali aceste maladii cauzează pierdere de 10 miliarde de dolari. ”

Astfel, aplicarea celor mai noi tehnologii pentru sectorul vitivinicol aliniază țara noastră în rândul puținelor statelor din întreaga lume care folosesc dispozitive de observare aeriană pentru monitorizarea stării de sănătate a podgoriilor în locul tradiționalelor inspecții în câmp bazate pe metode vizuale anevoioase, de durată, costisitoare și predispuse adesea la erori.

 Diana Lazăr, vicedirector Proiectul de Competitivitate din Moldova: „În ultimii 10 ani,  industria vitivinicolă a Moldovei a fost susținută prin proiectele USAID, și din 2016 și prin suportul Guvernului Suediei, pentru a o ajuta să depășească criza economică și efectele devastatoare cauzate de embargoul rusesc impus vinurilor. Industria vitivinicolă face pași importanți pentru a se transforma și repoziționa pe piețe mai sofisticate. În prezent, peste 70% din vinurile îmbuteliate în Moldova sunt exportate în Uniunea Europeană și Asia. Aceasta este o realizare considerabilă. Însă, aceste piețe cer vin de calitate superioară. Prin urmare, investițiile continue în calitate rămân o prioritate pentru industria vitivinicolă a Moldovei în următorii ani.”

Unul dintre inventatorii tehnologiei folosite pentru dronă este cercetător în cadrul Agenției spațiale americane (NASA). Implementarea proiectului în Republica Moldova este realizată de consorțiul canadiano-franco-american „SkySquirrel Technologies”, cu o experiență de 15 ani în analiza datelor de teledetecție în podgoriile din Franța (regiunea Bordeaux), Elveția și România.

Tim Stekkenger, reprezentanul companiei „SkySquirrel Technologies”: „Skysquirrel  vine cu o soluție inovatoare de a identifica și lupta cu bolile viței de vie. Deja de peste 15 ani, compania dezvoltă tehnologii de management al plantațiilor utlizând know-how de la NASA. Profitând de dezvoltarea tehnologiilor din zilele noastre, am transferat expertiza de detectare a bolilor viilor pe drone, explorînd astfel potențialul lor de a zbura destul de ieftin și eficient. Aproximativ 20% din companiile rezidente în Napa Valey utilizează această soluție, iar Moldova este cea de-a doua țară în Uniunea Europeană, după Franța, care recunoaște potențialul imens al tehnologiiilor și este deschiă să le implementeze. Suntem acum în regim de pilotare, respectiv nu vom implementa la scară largă tehnologia în acest an agricol. Vedem o colaborare foarte bună dintre cercetătorii locali, academia, sectorul privat. care desigur sunt susținuți de Proiectul de Competitivitate și de Oficiul Național al Viei și Vinului. ”

Cu o precizie de 95% de detectare, drona performantă specială scanează o suprafața de 20 ha în 24 de minute. Pentru cele aprox. 110.000 de hectare de podgorii din R.Moldova, dispozitivul dotat cu camera multi-spectru va contribui la prezentarea unui tabou complet și detaliat al sănătății viței-de-vie din țară, în special privind bolile de îngălbenire aurie și lemn negru, care s-au răspândit recent într-un mod alarmant.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chişinău
22 °C
Câțiva nori
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
22 °C
Dum
21 °C

Curs oficial BNM 18 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5491 -0.0167
USD 16.6822 -0.0186
RON 4.1964 -0.0060
UAH 0.6355 -0.0022
RUB 0.2667 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău