Drepturile omului: China și Canada se înfruntă la ONU

  • 22 Iunie 2021 14:40
Drepturile omului: China și Canada se înfruntă la ONU

Canada a denunțat marți la ONU, în numele a aproximativ 40 de țări, situația drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang și în Hong Kong, în timp ce Beijingul a replicat cerând o anchetă privind violările drepturilor indigenilor canadieni, relatează France Presse.

Declarația comună asupra Chinei, citită de Canada în fața Consiliului pentru Drepturile Omului - cel mai înalt organism ONU în acest domeniu - era așteptată de câteva zile de mulți diplomați și ONG-uri la Geneva, lăsând timp Beijingului să-și pregătească apărarea.

"Suntem extrem de preocupați de situația drepturilor omului în regiunea autonomă uigură Xinjiang. Rapoarte credibile indică faptul că peste un milion de persoane au fost deținute în mod arbitrar în Xinjiang și că există o supraveghere generalizată ce vizează în mod disproporționat uigurii și membrii altor minorități, precum și restricții privind libertățile fundamentale și cultura uigură", a declarat ambasadoarea canadiană la ONU, Leslie Norton.

Beijingul neagă această cifră și vorbește despre "centre de formare profesională" pentru a sprijini ocuparea forței de muncă și a combate extremismul religios.

Declarația, semnată de aproximativ 40 de țări, dintre care Statele Unite și Franța, cere Chinei să ofere "acces imediat, semnificativ și nestingherit în Xinjiang observatorilor independenți, inclusiv Înaltul Comisar".

"În cele din urmă, rămânem profund preocupați față de deteriorarea libertăților fundamentale în Hong Kong în cadrul legii securității naționale și de situația drepturilor omului în Tibet", a mai spus dna Norton.

China fusese deja vizată într-o declarație anterioară de zeci de țări pentru situația uigurilor și a altor minorități în Xinjiang, amintește AFP.

Replicând în prealabil Canadei, un reprezentant chinez a citit, chiar înainte de ambasadoarea canadiană, o declarație comună - în numele Rusiei, Belarus, Coreii de Nord, Venezuelei, Iranului, Siriei și Sri Lankăi, potrivit ONU - cu privire la "violările grave ale drepturilor omului suferite de populațiile indigene în Canada".

Declarația evocă descoperirea recentă a rămășițelor a 215 copii lângă o fostă școală rezidențială pentru copii indigeni administrată de Biserica Catolică în vestul Canadei și solicită o anchetă în toate cazurile "în care au fost comise crime împotriva populațiilor indigene".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău