Dreptul la sănătate și intimitate a mii de elevi din Moldova este încălcat, AI Moldova

  • 15 Octombrie 2021 17:10
Dreptul la sănătate și intimitate a mii de elevi din Moldova este încălcat, AI Moldova

În școlile din Republica Moldova sunt copii care nu se pot spăla pe mâini imediat după ce folosesc toaleta școlii, din simplu motiv că aceasta se află în curte. De obicei, așa toalete nu sunt echipate cu lavoare, nu au apă caldă sau săpun. Organizația neguvernamentală Amnesty International Moldova constată o situație alarmantă, menționând că dreptul la sănătate și intimitate a mii de elevi este încălcat, transmite IPN.

Într-un video, postat de Amnesty International Moldova cu prilejul Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini, marcată anual la 15 octombrie, se subliniază că o educație bună necesită și condiții optime de igienă, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.

„Astăzi, în Republica Moldova, mii de elevi merg la toaleta școlii în exterior, pe orice anotimp. Acești elevi nu au acces la hârtia igienică și la săpun. Astăzi, în sute de școli din întreaga țară, nu există uscătoare, apă potabilă sau, pur și simplu, toalete cu uși și separatoare, pentru a asigura intimitate. Toaletele sunt fără iluminare sau fără încălzire în timpul iernii, fără lavoare și fără apă pentru spălarea mâinilor. Sunt întreținute prost și foarte rar curățate. În plus, aceste toalete poluează mediul! Chiar și în 2021, zi de zi, dreptul la sănătate și intimitate a mii de elevi este încălcat!”, se menționează în video-ul postat de Amnesty International Moldova.

Este și cazul Gimnaziului din satul Sirota, raionul Orhei, care se află la 57 de kilometri de Chișinău. Aflată în exterior, fără hârtie igienică, săpun și lavoare,  această toaletă nu asigură intimitate. Secțiunea destinată fetelor are geamul spart, nu are pod, iar toate secțiunile de veceu sunt sub un acoperiș. În toaletă este frig și întuneric, miroase urât, accentuează Amnesty International Moldova. Conducerea gimnaziului a comunicat că autoritățile locale planifică construcția unui veceu în interiorul școlii anul viitor.

O situație similară se atestă și la Gimnaziul din satul Brăila, municipiul Chișinău, care la fel are toaleta în exterior. „Cel mai groaznic este că gaura de veceu este atât de mare, că acolo ar putea aluneca cu ușurință o persoană”.

Amnesty International Moldova cere autorităților instituirea unui program național de instalare de grupuri sanitare în interiorul școlilor, prin planificarea și alocarea de resurse financiare în bugetul de stat pentru anul 2022.

IPN a încercat să discute despre subiectul dat cu responsabili de la Ministerul Educației și Cercetării, însă nimeni nu a răspuns la telefon.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,54 m/s
Sun
25
Mon
25
Tue
29
Wed
27
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău