Douăzeci de ani de la confirmarea în scaunul mitropolitan de la Chișinău a ierarhului Petru Păduraru

  • 25 Octombrie 2015 11:16
Douăzeci de ani de la confirmarea în scaunul mitropolitan de la Chișinău a ierarhului Petru Păduraru

Petru Păduraru, mitropolit al Basarabiei (ales de către Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei la 3 octombrie 1995), a fost confirmat în scaunul mitropolitan de la Chișinău, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 24 octombrie 1995.

Cu acest prilej i s-a acordat titlul de arhiepiscop al Chișinăului, mitropolit al Basarabiei și exarh al Plaiurilor.

După proclamarea independenței Republicii Moldova (27 august 1991), problema vechii Mitropolii a Basarabiei a fost readusă în actualitate. Astfel, pe teritoriul Republicii Moldova au funcționat, pe plan bisericesc, două structuri religioase ortodoxe, ambele de stil vechi: "Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove", subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, și "Mitropolia Basarabiei", subordonată Patriarhiei Române.

Hotărârea de reactivare a Mitropoliei Basarabiei a fost luată la 14 septembrie 1992, de către Adunarea Eparhială la care au participat un mare număr de credincioși și preoți ortodocși din Republica Moldova, care a hotărât să trimită la București o delegație pentru a adresa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cererea ca Mitropolia să fie primită sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Române.

Adunarea Eparhială de constituire a Mitropoliei Basarabiei l-a ales ca locțiitor de mitropolit al Basarabiei cu sediul la Chișinău, pe episcopul de Bălți, Petru Păduraru.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Act Patriarhal și Sinodal, a recunoscut Mitropolia Basarabiei ca autonomă și de stil vechi, făcând parte integrantă din structura Bisericii Ortodoxe Române, la 19 decembrie 1992. Petru Păduraru a fost primit în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, fiind recunoscut în funcția de locțiitor de mitropolit al Basarabiei și de membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

La 3 octombrie 1995, Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei l-a ales pe Petru Păduraru mitropolit al Basarabiei, fiind confirmat de Sfântul Sinod al BOR la 24 octombrie 1995.

Deși a fost reactivată în septembrie 1992, Mitropolia Basarabiei a fost recunoscută oficial în Moldova abia în anul 2002, după decizia CEDO din 2001, care a obligat guvernul de la Chișinău să înregistreze Mitropolia Basarabiei.

Ziua de 24 octombrie este și ziua de naștere a mitropolitului Basarabiei.

Petru Păduraru, mitropolitul Basarabiei, s-a născut la 24 octombrie 1946, în comuna Țiganca din județul Cahul (astăzi în raionul Cantemir), într-o familie de țărani români (Chiril Păduraru și Ana Avram), primind la botez numele Ion, potrivit publicației Flux — ediția din 30 octombrie 2009.

După absolvirea studiilor primare și medii în localitatea natală, a urmat cursurile Școlii Profesionale "Ion Creangă" din orașul Cahul. Și-a satisfăcut apoi serviciul militar (1964-1966).

În anul 1967 a fost admis la Seminarul Teologic "Sf. Andrei" din orașul Odesa. Dornic de a trăi o viață monahală, a intrat ca frate, în 1968, în Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" din Odesa, fiind tuns în monahism la 29 martie 1969, de către mitropolitul Odesei și Hersonului, Serghie Petrov.

A fost hirotonit ca ierodiacon în Catedrala mitropolitană din Odesa la 29 decembrie 1970, iar la 23 februarie 1973, ca ieromonah în Catedrala episcopală din orașul Ujgorod.

Ieromonahul Petru Păduraru a slujit apoi ca preot paroh în localitățile românești din Maramureșul istoric (regiunea Transcarpatică din Ucraina): Apșa de Mijloc, Apșa de Jos și Valea Scradei. În anul 1975 a fost transferat la Mănăstirea "Înălțarea Domnului", din comuna Ciumalevo (Transcarpatia). A fost ridicat la rangul de egumen în anul 1986 și apoi la cel de arhimandrit la 3 decembrie 1989.

În anul 1989, revine în Basarabia unde slujește ca preot la Catedrala "Nașterea Domnului" din Chișinău. La 25 mai 1990, arhimandritul Petru a fost numit stareț la Mănăstirea "Sf. Mare Mucenic Gheorghe" de la Căpriana, veche ctitorie voievodală.

La 20 iulie 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a ales doi monahi basarabeni în funcțiile de vicari ai Arhiepiscopiei de Chișinău: pe arhimandritul Petru Păduraru ca episcop de Bălți și pe egumenul Vichentie Moraru ca episcop de Tighina (Bender).

A fost hirotonit întru arhiereu la 1 septembrie 1990, în "Catedrala Nașterea Domnului" din Chișinău, de către patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei și al întregii Rusii. La hirotonirea sa ca episcop a participat și mitropolitul Moldovei și Bucovinei, actualul patriarh al României, Daniel Ciobotea, ca reprezentant oficial al Bisericii Ortodoxe Române.

În urma recunoașterii de către Sfântul Sinod al BOR a Mitropoliei Basarabiei ca autonomă și de stil vechi, făcând parte integrantă din structura Bisericii Ortodoxe Române, Petru a fost primit în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, fiind recunoscut ca locțiitor de mitropolit al Basarabiei și membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la 19 decembrie 1992.

A fost ale mitropolit al Basarabiei de către Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei la 3 octombrie 1995 și a fost confirmat ca mitropolit de Sfântul Sinod al BOR la 24 octombrie 1995.

În calitate de membru al Sfântului Sinod, a efectuat mai multe vizite canonice în Statele Unite ale Americii, Grecia, Ucraina, Bulgaria. A fost delegat de către Patriarhia Română pentru a participa la sărbătorile Sfântului Dimitrie din insula Zakyntos (Grecia, 1997), la unele manifestații culturale a românilor din SUA (2001, fiind invitat de românii din diaspora). 

În timpul păstoririi sale, Mitropolia Basarabiei și-a reactivat mai multe structuri sufragane, existente înainte de al Doilea Război Mondial, și anume: cele patru eparhii istorice, Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia de Bălți, Episcopia Basarabiei de Sud, Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria, și Seminarul Teologic "Mitropolit Gurie Grosu" din Chișinău. De asemenea, au fost înființate instituții cu scop social-caritabil și cultural, cum ar fi Misiunea Socială "Diaconia", Frăția Ortodoxă Română, Arhiva Mitropoliei Basarabiei, Centrul de Pelerinaj "Emaus" și publicația "Misionarul".

Printre distincțiile pe care mitropolitul Basarabiei, Petru Păduraru, le-a primit se numără: Medalia Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol (1993), Medalia jubiliară a Arhiepiscopiei Tomisului (1993), Titlul de Cetățean de onoare al orașului Galați (2000), "Crucea de Aur" — distincție a Episcopiei Dunării de Jos (2002, de hramul orașului Galați); Ordinul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", acordat de Consiliul Eparhial al Mitropoliei Basarabiei (2008); Ordinul Meritul Cultural în grad de mare ofițer, România (2008).

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău