Douăsprezece posibile scenarii despre sfârșitul lumii

  • 28 Februarie 2015 12:07
Douăsprezece posibile scenarii despre sfârșitul lumii

În curând va fi sfârșitul lumii? O echipă de cercetători de la Universitatea Oxford și de la Global Challenge Foundation a întocmit o listă cu douăsprezece potențiale riscuri care pot provoca dispariția omului de pe suprafața Terrei.

Obiectivul acestui studiu îl reprezintă crearea unui document de referință despre aceste riscuri, listând un număr de soluții posibile pentru fiecare dintre ele. Să vedem pe rând care sunt aceste scenarii catastrofale și care este probabilitatea producerii lor.

1. O modificare climatică extremă

Scenariul-catastrofă: “Ca pentru orice pericol, estimările presupun incertitudini și reîncălzirea climatică ar putea fi mai mare decât o sugerează estimările. […] Există deci o probabilitate ca omenirea să se confrunte cu o încălzire de 4°C sau chiar 6°C în deceniile viitoare”, estimează autorii studiului. Consecințele ar putea fi eliberarea de gaz metan pornind din permafrost, acest sol înghețat în permanență pe care îl găsim în principal în Alaska și în Siberia, sau moartea Pădurii Amazoniene. Impactul reîncălzirii climatice ar fi mai mare în țările sărace, care ar putea deveni imposibil de nelocuit.
Foametea și migrațiile de masă, prăbușirea societăților umane sunt “desigur, posibile în acest scenariu”. Combinat cu șocul provocat agriculturii și industriei dependente de biosferă în țările dezvoltate, acest scenariu ar putea conduce la intensificarea conflictelor mondiale și “eventual” la prăbușirea civilizației umane.
Probabilitate: 0.01% riscuri ca scenariul să se producă în următorii 200 de ani.

2. Războiul nuclear

Scenariul-catastrofă: Odată cu încheierea Războiului Rece, probabilitatea unui război nuclear la scară mare s-a diminuat. Totuși, posibilitatea unui asemenea conflict nu a dispărut. Războiul ar putea deeclanșa o “iarnă nucleară” prin crearea unui nor de fum în stratosferă care ar provoca scăderea temperaturilor sub 0°C pe întreaga suprafață a Terrei, distrugând probabil stratul de ozon. Exploziile ar putea declanșa focuri uriașe în orașele vizate, cu o degajare de funingine în stratosferă. Distrugerea aprovizionării mondiale cu hrană ar provoca o foamete în masă și prăbușirea statelor.
Probabilitate: 0.005% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

3. O pandemie mondială

Scenariul-catastrofă: Bolile infecțioase se pot răspândi cu ușurință în sistemele noastre globalizate și dense de populații umane. O nouă pandemie combinând incurabila Ebola, mortalitatea rabiei, infecțiile gripale și îndelungatele perioade de incubare a HIV ar provoca un număr extrem de mare de morți. De altfel, gripa a demonstrat posibilitatea ca un virus să combine și caracteristicile multor altora.
Probabilitate : 0.0001% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

4. O prăbușire a biodiversității

Scenariul-catastrofă: Dispariția în masă a speciilor de animale și distrugerea ecosistemelor care ar provoca foamete, războaie și ar sfârși cu… prăbușirea civilizației.
Probabilitate: Scenariu imposibil.

5. O prăbușire a leadership-ului planetar

Scenariul-catastrofă: Fragilitatea sistemului planetar economic și politic ține de interconectivitatea sa. Prăbușirea economică este însoțită în general de un haos social care ar putea duce la dezintegrarea societăților umane.
Probabilitate: Scenariu imposibil.

6. Un asteroid gigantic

Scenariul-catastrofă (model Armageddon):  Căderile de asteroizi uriași – de peste 5 kilometri – au loc cam o dată la 20 de milioane de ani. Coliziunea ar produce o energie de 100.000 de ori mai mare decât a celei mai mari bombe care a explodat vreodată. Impactul ar putea distruge o zonă de mărimea unei națiuni ca Olanda. Și ar provoca apariția unor nori de cenușă în partea superioară a atmosferei. O iarnă artificială ar afecta climatul, biosfera, aprovizionarea cu hrană și ar crea instabilitate politică.
Probabilitate: 0.00013% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

7. Un super-vulcan

Scenariul-catastrofă: Apariția unnui vulcan activ capabil să producă o erupție proiectând în aer peste 1.000 de kilometri cubi de fragmente de roci. Aerosolii și cenușa catapultate în atmosferă ar absorbi razele soarelui, provocând o iarnă vulcanică mondială. Erupția vulcanului Mont Pinatubo din Filipine, în 1991, provocase o răcire globală a temperaturilor cu 0,5°C în trei ani. Se presupune că erupția super-vulcanului Toba de pe actuala insulă  Sumatra, în Indonezia, acum 73.000 de ani, ar fi răcit temperaturile terestre vreme de mai bine de două secole. Efectele acestei erupții ar fi comparabile cu acelea ale războiului nuclear.
Probabilitate: 0.00003% riscuri ca acest scenariu să se producă în următorii 100 de ani.

8. Biologia de sinteză

Scenariul-catastrofă: Un agent patogen care  ar scăpa de sub controlul oamenilor de știință și ar ataca omul sau ecosistemul. În cauză, un bio-război, bio-terorismul sau o scurgere accidentală dintr-un laborator.
Probabilitate: 0.01% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

9. Nanotehnologiile

Scenariul-catastrofă: Oamenii de știință mai puțin scrupuloși care ar transforma minuscule mașini formate dintr-una sau mai multe molecule în arme capabile să se auto-multiplice și care să poată consuma întreg mediul, distrugând omenirea. De asemenea, nanotehnologiile pot fi folosite pentru construirea de bombe nucleare.
Probabilitate: 0.01% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

10. Inteligența artificială

Scenariul-catastrofă: Surprinzător, acesta este scenariul cel mai verosimil! O asemenea inteligență ar putea scăpa de sub controlul creatorilor săi pentru propria supraviețuire și nu aceea a omenirii… Inteligența artificială ar putea decide atunci că ființa umană trebuie să dispară pentru a-i lăsa locul și accesul la resursele Terrei.
Probabilitate: 0-10% riscuri ca acest scenariu să se producă în următorii 100 de ani.

11. “Consecințele necunoscute”

Scenariul-catastrofă: Un risc despre care nu avem nicio idee, cum ar fi o existență extraterestră ostilă.
Probabilitate: 0.1% riscuri ca acest scenariu să se întâmple în următorii 100 de ani.

12. O proastă guvernare mondială

Scenariul-catastrofă: Liderii mondiali eșuează în eradicarea sărăciei absolute sau construiesc un sistem planetar totalitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău