Două teatre din R. Moldova și România vor prezenta, în premieră, un spectacol la Chișinău

  • 21 Noiembrie 2018 16:28
Două teatre din R. Moldova și România vor prezenta, în premieră, un spectacol la Chișinău

Teatrul  Național ”Mihai Eminescu” și Teatrul Național Târgu Mureș (Compania ”Liviu Rebreanu”) vor prezenta la Chișinău mâine, 22 noiembrie, începând cu ora 18.00, premiera spectacolului "Miss Liberty - Ultimul Madrigal" de Mircea M. Ionescu, în regia lui Elemer Kincses (România), informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Naționalului chișinăuian, Petru Hadârcă, a menționat că în spectacol joacă zece actori din cele două teatre, dintre care șase - de la Târgu Mureș și patru – de la Chișinău.

”Este primul proiect de acest gen organizat la Chișinău și este dedicat Centenarului Unirii. Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului ”Festival de teatru româno-basarabean 10X10”, ideea căruia ne-a venit în timpul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Piesa ne prezintă poveștile a zece personaje care se întâlnesc la capătul podului Queensboro din New York, o realitate dură a emigranților plecați în căutarea unei vieți mai bune” a precizat Petru Hadârcă.

Potrivit directorului, acest proiect constituie o experiență aparte, în care sunt implicați actori cu diferite școli de teatru și va continua și cu alte instituții teatrale din România.

La rândul său, secretarul literar al Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, criticul de teatru Larisa Turea, a afirmat că spectacolul abordează problemele migrației. „Este un tablou în miniatură al societății contemporane, fiindcă sub acest pod american se întâlnesc reprezentanții mai multor popoare, care au căzut pradă iluziilor că ar fi mai bine unde nu suntem noi. Dar situația rămâne aceeași: schimbi țara, schimbi și problemele”, a mai spus Larisa Turea.

Regizorul Elemer Kincses din Târgu Mureș a subliniat că actorii din spectacol sunt oameni talentați și prietenoși, care din primele clipe au format o echipă. ”I-a unit talentul și omenia. Mesajul piesei este foarte actual. În această luptă acerbă pentru a supraviețui, e foarte greu să rămâi om. Ea cere un efort imens și acești oameni extrem de diferiți – cubanezi, basarabeni, vietnamezi, maghiari, folosesc aceste arme cinstite – omenia și cumsecădenia. Spectacolul îl vom juca la Alba Iulia, Târgu Mureș și București. Sperăm să aibă viață lungă”, a accentuat Elemer Kincses.

Din distribuție fac parte: Cristian Iorga (Poetul), Dan Melnic (Fantoma), Petru Hadârcă (Polițistul), Anatol Durbală (Negrul), Lachian Pantea (Cubanezul), Liviu Pancu (Ochi-mici), Csaba Ciugulitu (Boxerul), Diana Decuseară (Blonda), Alexandru Pavel (Schiorul) și Ale Țifrea (Năluca Statuii Libertății).

Avanpremiera spectacolului va avea loc astăzi, la ora 18.00. Pentru prima reprezentație intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău