Două proteste au avut loc în capitală

  • 04 Octombrie 2018 13:15
Două proteste au avut loc în capitală Poză simbol

Câteva zeci de membri ai Mișcării de Rezistență Națională ACUM, formată din câteva partide de opoziție, au ieșit astăzi în stradă și au cerut investigarea furtului miliardului de dolari din 2014 din sistemul bancar al Republicii Moldova. În același timp, reprezentanți ai aripei tinere a Partidului Democrat au protestat față de o presupusă finanțare din exterior a partidelor Partidul Acțiune și Solidaritate și Platformei DA.

Mișcarea de Rezistență ACUM, formată din reprezentanți ai unor partide de opoziție și societății civile, a organizat o acțiune de protest în fața Guvernului în contextul audierilor cu privire la furtul miliardului care urmau să aibă loc astăzi, dar au fost amânate. Activiștii mișcării din care fac parte inclusiv PAS, Platforma DA și PLDM, au  cerut investigarea beneficiarilor furtului miliardului.

Manifestanții au solicitat publicarea celui de-al doilea Raport Kroll și urgentarea procesului de recuperare a miliardului furat din sistemul bancar.

“Se face tot posibilul ca noi să uităm tot ce s-a întâmplat în 2014, când în 2 zile 13,5 miliarde lei au fost sustrași din Banca Socială(...) Au trecut patru ani și sunt zero bani recuperați. Este o dovadă crasă a faptului că toți cei care au furat și toți cei care chipurile caută acum acești bani sunt aceleași persoane”, a declarat vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

Un contraprotest a avut loc în această dimineață în fața Parlamentului. Mai mulți reprezentanți ai tinerilor democrați au protestat față de presupusa finanțare din afară a  PAS și Platformei DA de către ceea ce ei au numit „oligarhi străini certați cu legea”. Tinerii democrați  au manifestat în fața Parlamentului, a Guvernului și apoi la sediul Partidului „Acțiune și Solidaritate”, acuzând-o pe Maia Sandu de implicare în furtul miliardului din sistemul bancar.

Potrivit companiei internaționale de investigații și audit, Kroll, principalul figurant în cazul furtului a cel puțin un milliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova în 2014, este actualul primar de Orhei, Ilan Shor. El a fost condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare, dar se află în prezent la libertate, întrucât a contestat decizia respectivă la Curtea de Apel, care deocamdată nu a luat o decizie în cazul său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău