Doi învinuiți în dosarul „Frauda cu produse petroliere” au ajuns pe banca acuzaților

  • 05 Decembrie 2023 09:26
Doi învinuiți în dosarul „Frauda cu produse petroliere” au ajuns pe banca acuzaților

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea și remitere în instanța de judecată a 6 episoade disjunse din cauza penală denumită generic „Frauda cu produse petroliere”, în privința a doi învinuiți, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine și escrocherie (art. 190 alin. (6) și 191 alin. (5) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în iulie 2022, de către Inspectoratul General al Poliției al MAI, în baza plângerilor privind comiterea de către un grup de persoane a infracțiunii de delapidarea averii străine, escrocherie și spălare de bani.

Potrivit materialelor administrate de Procuratura Anticorupție, cu suportul IGP al MAI, Serviciul Vamal, ARBI și CNA, s-a stabilit că, un grup de cetățeni ai Republicii Moldova, prin diferite scheme infracționale, în perioada anilor 2021-2022 au însușit, dispus și folosit bunurile companiei încredințate în gestiune (companie petrolieră), și anume produse petroliere în volum de 461 366 litri de motorină în valoare de peste 8 milioane lei, care prin intermediul companiei transportatoare ce aparține învinuiților, erau livrate și vândute contra bani în numerar la alți agenți economici decât ce-i indicați în facturile fiscale, iar mijloacele financiare realizate, erau însușite în interese proprii.

De asemenea, aceștia, prezentându-se ca angajați ai companiilor petroliere, având intenție criminală îndreptată spre dobândirea ilicită a mijloacelor financiare de la persoane fizice și juridice din Republica Moldova, au lansat pe piața Republicii Moldova oferte cu produse petroliere la preț diminuat, iar ca rezultat au însușit prin înșelăciune în perioada anilor 2019-2022 produse petroliere și mijloace financiare de la victime în sumă de peste 8 milioane lei, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 17 milioane lei.

Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Totodată, în scopul recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra bunurilor mobile și imobile în valoare de aproximativ 14 milioane lei.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunii incriminate, inculpații riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul art. 190 alin. (6) din Codul penal) și închisoare de la 8 la 15 ani (în cazul art. 191 alin. (5) din Codul penal).

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău