Două hidrocentrale ucrainene, dintre care una pe Nistru, au fost atacate în ultimul bombardament rusesc

  • 29 Martie 17:04
Două hidrocentrale ucrainene, dintre care una pe Nistru, au fost atacate în ultimul bombardament rusesc

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că hidrocentrala Kaniv, de la sud-est de Kiev, și o alta aflată pe Nistru au fost atacate în noul raid aerian rusesc cu rachete și drone desfășurat în cursul nopții asupra infrastructurii energetice ucrainene și care, potrivit operatorului sistemului energetic ucrainean Ukrenergo, a provocat întreruperi în furnizarea energiei electrice în trei regiuni ale Ucrainei, relatează agențiile Reuters și AFP.

„Țara teroristă dorește să repete dezastrul de mediu din regiunea Herson. Dar acum nu doar Ucraina, ci și (Republica Moldova) se află sub amenințare”, a susținut Zelenski pe Telegram, făcând referire la atacul rusesc asupra unei hidrocentrale de pe Nistru noaptea trecută și la distrugerea barajului de la Kahovka în iunie 2023 în regiunea sudică Herson.

Săptămâna trecută, cel mai mare baraj al Ucrainei, aflat pe fluviul Nipru, în regiunea sud-estică Zaporoijie, a fost lovit de opt ori într-un atac rusesc masiv.

Armata ucraineană susține că a doborât 84 din cele 99 de rachete și drone lansate de Rusia în salva de noaptea trecută. Dar, în același timp, instituții și responsabili din Ucraina descriu pagube majore după acest nou raid.

Principalul furnizor ucrainean de electricitate, compania DTEK, a anunțat că în trei dintre centralele sale termice echipamentele sunt serios avariate și un angajat este rănit.

La rândul său, operatorul național Ukrenergo a anunțat că în urma atacului rusesc este nevoit să impună programe de întrerupere a furnizării energiei în trei regiuni ale Ucrainei, respectiv Dnipropetrovsk (zona central-sudică), Zaporijje (sud-est) și Kirovograd (centru).

În iarna 2022-2023, Rusia a bombardat cu regularitate sistemul energetic ucrainean, dar ulterior și-a schimbat strategia și s-a axat mai mult pe atacuri asupra țintelor cu importanță militară.

Revenirea recent la atacuri masive asupra infrastructurii energetice este o acțiune de represalii după ce, odată cu alegerile prezidențiale defășurate la jumătatea lunii, în Rusia au fost lansate incursiuni ale unor combatanți ruși pro-ucraineni pe teritoriul rus la frontiera ucraineană în provinciile Kursk și Belgorod, în timp ce armata ucraineană și-a intensificat atacurile cu drone, rachete și artilerie în aceste provincii, după cum a motivat Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău