Două focare de pestă porcină africană, confirmate în nordul Republicii Moldova

  • 20 Martie 16:28
Două focare de pestă porcină africană, confirmate în nordul Republicii Moldova

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a informat despre două cazuri de pestă porcină africană, depistate în Republica Moldova. Concret, boala a fost confirmată la un porc domestic, în raionul Dondușeni, localitatea Codrenii Noi și un alt caz la un mistreț, în raionul Briceni, comuna Bogdănești.

„În acest context, au fost efectuate măsuri de carantină, stabilite zone de protecție și de supraveghere pentru focarul de Pesta porcină africană, la porci domestici, dar și zonă infectată și de monitorizare la focarul de PPA la mistreț”, a transmis ANSA.

Totodată, a fost suspendată, în totalitate, mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale din raioanele Dondușeni și Briceni spre abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piața a produselor și subproduselor parvenite din aceste regiuni.

Comisiile pentru Situații Excepționale, din aceste raioane, vor fi convocate pentru a aproba Planuri de măsuri de combatere și eradicare a focarelor de PPA.

ANSA a menționat că, pe parcursul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate, în total, 5 focare de Pestă porcină africană: 4 au fost depistate la mistreți și un caz la un porc domestic.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vă îndeamnă să procurați animale din exploatații autorizate, care dețin certificate veterinare în original. La fel, ANSA vă recomandă să evitați procurarea cărnii de porc și a produselor de origine animală din spații neautorizate (sau comerț stradal ilicit).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău