Două avioane F-22 Raptor, în premieră la un exercițiu comun în România, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii
-
20 August 2018 18:49
Două avioane F-22 Raptor, cele mai noi avioane de luptă americane, au sosit luni, în premieră, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, împreună cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker și circa 15 membri ai echipajelor, pentru a lua parte la un exercițiu comun de pregătire româno-american.
Între cei care au întâmpinat avioanele de luptă F-22 la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii s-au numărat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.
Avioanele F-22 provin de la Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare, de la Baza Aeriană Tyndall din Florida și au sosit în Europa la începutul acestei luni, deplasarea la Câmpia Turzii fiind făcută de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania.
Potrivit datelor furnizate de Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană de la Baza Forțelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie, și oferă alimentare pentru dislocarea în România.
În România, avioanele F-22 vor zbura și se vor antrena cu avioanele americane F-15 staționate temporar la Baza Aeriană Câmpia Turzii, precum și cu avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate la baza Aeriană Borcea.
"Această dislocare înaintată, realizată cu cooperarea deplină a României, aliat NATO, demonstrează angajamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa de a disloca și folosi aeronave de generația a cincea în zona de responsabilitate a Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa. Această dislocare evidențiază și angajamentul SUA față de apărarea colectivă a Alianței și dorința SUA de a disloca și folosi cele mai avansate echipamente pentru a descuraja orice potențială agresiune. Interacțiunea dintre piloții americani și români va crește interoperabilitatea Aliaților și va spori securitatea regională", mai precizează sursa citată.
Unul dintre cei doi piloți americani care au sosit la Baza Aeriană din Câmpia Turzii la manșa unui F-22 Raptor, Jekyll Etheridge, a declarat că această aeronavă este cel mai puternic avion din lume.
"Este cel mai puternic avion din lume și atunci când îl pilotezi ești conștient că ai cea mai bună tehnologie, cel mai performant aparat. (...) A fost extraordinar, ne aflăm aici pentru a ajuta partenerii noștri și pentru a crea o prezență în zona europeană a acestui avion din a cincea generație. Am efectuat mai multe zboruri alături de partenerii noștri internaționali și am avut mereu un feed back pozitiv. Cea mai mare diferență dintre F-22 și F-16 este că primul, fiind un avion din generația a cincea, față de cel de-al doilea, din generația a patra, are avionica integrată, deci toată aparatura de bord comunică în așa fel încât să-i creeze pilotului o imagine de ansamblu care să-i permită să realizeze intercepții în spațiul de luptă; de asemenea, are capacitatea de a atinge viteza Mach iar apoi, datorită motoarelor, se poate menține la viteza de 1,2 Mach; are, de asemenea, o semnătură radar mult redusă față de alte tipuri de avioane. Această capacitate de a nu fi vizibil pentru inamic sau de a avea oportunitatea de a trage primul în anumite situații de luptă, deci de a distruge capacitățile inamicului înainte ca aceasta să te poată observa", a arătat Jekyll Etheridge.
Pilotul a subliniat că prezența acestor avioane F-22 în spațiul european este o descurajare a posibilelor acțiuni agresive.
Potrivit lui Jekyll Etheridge, pentru a pilota un astfel de aparat este nevoie de pregătirea de pilot militar de bază, care durează aproximativ un an, iar apoi e nevoie de încă un an pentru a învăța să zbori pe F-22.
"Această pregătire presupune multe ore de zbor simulat, pentru că nu există versiuni de două scaune ale acestui avion, deci prima dată când zbori ești singur. De aceea e foarte important ca înainte să te pregătești în simulatorul de zbor, să înveți procedurile de urgență și toate acțiunile pe care trebuie să le faci. Apoi ești singur în carlingă și poți să simți puterea extraordinară de accelerare a acestor motoare. Este cel mai puternic avion din lume și atunci când îl pilotezi ești conștient că ai cea mai bună tehnologie, cel mai performant aparat", a precizat Jekyll Etheridge.
Comandantul Escadrilei 53 Vânătoare de la Fetești, comandorul Cătălin Micloș, a arătat că aeronavele F-22, sosite în România, împreună cu aeronavele F-15 ale americanilor și F-16 ale românilor vor participa la un exercițiu comun de sincronizare, Iron Hand 2018.
"Suntem parte a unui exercițiu, Iron Hand 2018, și după cum bine știți, exercițiile în comun cu partenerul american sunt foarte importante pentru forțele aeriene române. Astăzi zburăm în comun cu F-15, F-22 - în premieră în România, în premieră în zbor comun cu noi, au mai fost în România acum doi ani - și F-16 românești. Avioanele F-22 sunt doar parte a Forțelor Aeriene Americane, ne bucurăm de prezența lor aici și orice zbor împreună cu forțele americane reprezintă un câștig pentru Forțele Aeriene Române. (...) Tehnologia e de un real ajutor și în forțele aeriene, cu un impact foarte mare asupra îndeplinirii misiunilor. O misiune se execută și se planifică într-o rețea și atât timp cât ești parte a acelei rețele, toate lucrurile devin mai ușor de planificat și de executat. F-16 poate fi parte a acelei rețele, poate zbura foarte bine și poate executa misiuni foarte bine", a arătat comandorul Cătălin Micloș.
Sursa: Agerpres