Dosarul Stoianoglo: Un martor susține că a fost îndrumat de procurorul general să se conformeze indicațiilor lui Veaceslav Platon (Anticoruptie)

  • 30 Octombrie 2021 16:33
Dosarul Stoianoglo: Un martor susține că a fost îndrumat de procurorul general să se conformeze indicațiilor lui Veaceslav Platon (Anticoruptie)

Un martor în dosarul intentat pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat anchetei că acesta i-ar fi cerut să se conformeze indicațiilor lui Veaceslav Platon în dosarul intentat pe numele companiei rusești Gazprombank. Surse din Procuratură au comunicat pentru portalul Anticoruptie că este vorba de Grigore Olar, lichidatorul fostei Bănci de Economii a Moldovei.

Potrivit sursei citate, acesta a mărturisit că la puțin timp după eliberarea lui Platon din detenție, a fost invitat în biroul lui Alexandru Stoianoglo, unde în afară de procurorul general se mai aflau un procuror și unul din avocații lui Platon. Stoianoglo i-ar fi cerut să se conformeze indicațiilor lui Platon în scopul recuperării banilor din frauda bancară.

La o săptămână după întrevederea cu Stoianoglo, Olar a fost contactat de avocatul lui Platon care l-a condus la un oficiu de pe strada Calea Ieșilor din Chișinău. Acolo era așteptat de Veaceslav Platon. Afaceristul i-a cerut să înainteze acțiuni civile către Gazprombank din Federația Rusă și două companii din afara țării, privind recuperarea banilor către BEM. Mai mult, avocații lui Platon chiar i-au pregătit și cererile de chemare în judecată, care urmau a fi depuse la Judecătoria Chișinău.

Olar a mai declarat că Platon ar fi avut interese în acest caz, deoarece atunci când acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare cu confiscarea averi, o parte din banii obținuți din confiscarea activelor lui Platon au fost redrecționați către fosta BEM pentru recuperarea fraudei bancare.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupție.md, Grigore Olar a confirmat că a făcut declarații în dosarul Stoianoglo, dar nu poate oferi alte detalii pentru că a semnat pentru nedivulgare.

Întrebat de ce nu s-a conformat cererilor lui Stoianiglo și Platon, Grigore Olar a declarat că cei doi nu erau în drept să-i dea indicații ce să facă. „În calitate de lichidator, eu am acționat în conformitate cu legea și după cum am considerat că este corect. Nu era Platon persoana indicată care să-mi spună ce să fac. Și mai ales că erau mai multe dosare penale în faza de investigare. Nu puteam să merg înaintea lor”, a declarat Olar.

Citiți continuarea materialului pe Anticoruptie.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău