Dosarul șefilor de la BNM - pe masa magistraților. Cât vor sta după gratii?

  • 11 Martie 2017 18:48
Dosarul șefilor de la BNM - pe masa magistraților. Cât vor sta după gratii?

Procurorii au finalizat și remis în judecată cauza penală de învinuire a patru persoane din conducerea Băncii Naționale a Moldovei. Trei dintre acestea au fost reținute în vara anului trecut, fiind învinuiți de neglijență în serviciu. Acestea ar fi permis, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu, spălarea a circa 22 miliarde de dolari, printr-o bancă din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, în instanța de judecată au fost trimiși un viceguvernator al Băncii Naționala a Moldovei, un director al Departamentului Reglementare și Supraveghere Bancară, un șef al Direcției control bancar și monitorizare a activităților de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, și un șef-adjunct al Direcției control bancar și monitorizare a activităților de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.

Potrivit actului de învinuire întocmit de Procuratura Anticorupție, în perioada anilor 2011-2014, fiind în subdiviziunea BNM și fiind responsabili să ia măsuri pentru a preveni spălarea banilor, inculpații au admis sau nu au întreprins acțiuni privind instituția bancara supusă controlului cu periodicitatea de un an, fapt ce a generat efectuarea unor tranzacții suspecte de peste 22 de miliarde de dolari.

În rezultatul îndeplinirii neglijente și lipsite de diligență a obligațiunilor de serviciu de către inculpați nu au fost înaintate propuneri și nu au fost aplicate sancțiuni ce se impuneau. De asemenea, în consecință a fost grav afectată imaginea Republicii Moldova, fiind influențată buna activitate a instituțiilor financiar-bancare și a sistemului bancar în întregime.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice până la 10 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău