Dosarul produselor alterate | Comisia parlamentară a găsit „țapul ispășitor” - ANSA
-
27 Ianuarie 2017 17:29
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ar fi responsabilă de faptul că în farfuriile copiilor de la grădinițe ajungea mâncare preparată din produse alterate. Constatarea vine din partea Comisiei parlamentare speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ, care i-a audiat azi pe reprezentanții acestei structuri. Instituția neagă acuzațiile și afirmă că principalul vinovat este agentul economic care livrează produsele alimentare.
„Ascultând astăzi discuția și raportul ANSA se crează o impresie că dumneavoastră ați hotărât că vina pe care dumneavoastră în primul rând o duceți astăzi pentru tot ce se întâmplă să o repartizați pe la ceilalți”, a declarat deputatul Boris Golovin, membru al Comisiei, citat de Realitatea.md
Directorul adjunct al ANSA, Ion Toma, neagă acuzațiile și afirmă că principalul vinovat este agentul economic care livrează produse în școli și grădinițe: „Acel agent economic care este implicat în procesul de producere, tehnologic el este responsabil și el trebuie să îndeplinească mai multe cerințe și reglementări din domeniul alimentar. MUSCA 4.02-4.19 Acest operator este și a fost autorizat sanitar veterinar în vederea îndeplinirii condițiilor sanitare tehnice de recepție, păstrare, transportare este responsabil nemijlocit operatorul respectiv”, a afirmat Ion Toma.
Președintele Comisiei speciale menționează că instituțiile audiate pasează responsabilitatea de la una la alta, iar ședința de vineri nu este o excepție: „Din aceste audieri care au fost efectuate au apărut mai multe întrebări decât până erau până la începerea audierilor. Au apărut pe parcurs unele acte care au stabilit că și în 2015 și în 2016 au fost depistate un șir de încălcări însă nici până în ziua de astăzi acești agenți economici livrează produse și nu au fost incluși în lista neagră”, susține Radu Mudreac, președintele Comisiei parlamentare.
Până în prezent au fost audiați reprezentanții Centrului Național Anticorupție, Ministerului Educației, Primăriei capitalei, Ministerului Sănătății și ai structurilor subordonate acestei instituții. După audieri, Comisia specială va prezenta un raport final în cadrul Parlamentului, până la data de 23 martie 2017.