Dosarul lui Smirnov a fost restabilit (Timpul)

  • 09 Martie 2015 13:15
Dosarul lui Smirnov a fost restabilit (Timpul)

Revista presei din 9 martie 2015

Timpul anunță că dosarul penal, în care fostul lider separatist Igor Smirnov era acuzat de dezmembrarea teritorială intenționată a Republicii Moldova și care a dispărut din arhiva Procuraturii acum aproape 20 de ani, a fost restabilit.

Decizia i-a aparținut lui Andrei Pântea, procurorul care a constatat lipsa dosarului după ce, acum câțiva ani, TIMPUL s-a interesat despre soarta acestuia. Într-un interviu fostul prim-adjunct al procurorului general al Republici Moldova, demis săptămâna trecută din această funcție, vorbește despre situația actuală din Procuratură și despre unele dosare de rezonanță socială.

Adevărul scrie despre „Patimile Găgăuziei, în prag de alegeri. Numărătoarea inversă a început”, titrează publicația. Ziarul remarcă faptul că recent, regiunea a fost vizitată de una din persoanele de încredere a președintelui Federației Ruse Vladimir Homeriki. Acesta a participat la o întâlnire cu alegătorii, alături de Dudoglo, declarând că îl susține pe acesta. Între timp, vizitele „candidatului independent” Irina Vlah, alături de liderul socialiștilor, spre Est continuă, săptămâna trecută aflându-se în Republica Tatarstan. Totodată, vizitele sunt completate cu declarații ale mai multor politicieni ruși, în susținerea lui Vlah, lucru care a trezit nedumerire inclusiv în Parlamentul de la Chișinău. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe, oficialii moldoveni fiind deranjați de faptul că Federația Rusă s-ar implica în treburile interne ale țării.

Ziarul Național preia un articol în care fostul ministru al Apărării, Ion Costaș, stabilit de mai mulți ani în România, admite că Republica Moldova și Ucraina ar putea face un schimb de teritorii astfel încât Ucraina să-și ia Transnistria, iar sudul Basarabiei și Bucovina să revină în componența țării-mamă. Generalul crede că „Proiectul „Novorusia” este pe cât se poate de real, alcătuit și plănuit de clanul militar care-l dirijează pe Vladimir Putin”.  Cât privește războiul din Ucraina, Ion Costaș admite că rușii ar putea deschide un al doilea front împotriva Kievului, din Transnistria. „Acolo rușii au un depozit de 21 000 tone de armament și muniție, au 4500 de soldați bine pregătiți, sau chiar dublu, au Garda Națională, numeroși cazaci, miliție sau armata națională, care ar însuma vreo 30 de mii de oameni”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău