Dosarul Litvinenko: Substanța radioactivă provine din Rusia

  • 12 Martie 2015 12:54
Dosarul Litvinenko: Substanța radioactivă provine din Rusia

Substanța puternic radioactivă Poloniu 210 folosită pentru a-l ucide în 2006, la Londra, pe fostul agent FSB, Aleksandr Litvinenko nu putea fi produsă decât de o fabrică din Rusia, a declarat expertul britanic Norman Dombey, scrie Agerpres.

'Această substanță, ce a fost utilizată la otrăvirea dlui Litvinenko, a fost fabricată la întreprinderea de stat 'Avangard' în orașul rusesc Sarov', compania fiind singurul producător comercial al acestei substanțe, Poloniu 210, a declarat Dombey, profesor emerit de fizică teoretică la Universitatea din Sussex. 'În opinia mea, statul rus sau agenții săi sunt răspunzători pentru otrăvire', a adăugat el în cadrul unor audieri pe marginea morții fostului agent secret rus Alexander Litvinenko.

Profesorul Dombey a declarat că, deși au existat companii de producție care au operat în SUA, Marea Britanie, Canada și China între anii 1950 și 1970, toate aceste fabrici s-au închis între timp. Presa rusă și internațională au informat după moartea lui Litvinenko că 97% din poloniul vândut la nivel mondial a fost produs la Avangard. De altfel, fabrica este amplasată într-un oraș 'secret' cunoscut în perioada comunistă drept Arzamas-16, care făcea parte dintr-o rețea de situri unde erau produse arme nucleare sovietice.

În prezent, la nivel mondial, doar circa 30 de situri pot produce Poloniu 210, dar niciunul în cantitatea de minimum 50 micrograme folosite pentru uciderea lui Litvinenko, a adăugat expertul britanic. Dată fiind natura strict secretă a uzinei Avangard, statul rus trebuie să fi fost implicat în transportarea Poloniului 'de la Avangard la o instituție rusă capabilă să-l transforme într-o substanță solubilă', așa cum s-a întâmplat în cazul lui Litvinenko, mai spune profesorul Dombey.

Omul de știință britanic a declarat că, în timp ce făcea cercetări în acest caz, a ajuns la concluzia că moartea lui Litvinenko sau, mai exact, cauzele morții 'nu ar fi trebuit să fie descoperite, ci trebuia să fie vorba de o otrăvire misterioasă'. Poloniul emite radiații alfa, care nu sunt înregistrate de detectoarele Geiger convenționale, a adăugat el. Profesorul britanic crede că otrava trebuie să fi fost 'testată în prealabil', în caz contrar, cei care au administrat-o ar fi riscat fie să administreze o doză insuficientă, fie 'să producă o problemă majoră (de sănătate) publică' în caz că ar fi folosit o cantitate prea mare.

Profesorul Dombey a atras atenția că cel puțin două decese inexplicabile au avut loc în Rusia înaintea uciderii lui Litvinenko, cu simptome similare. Este vorba de Lecha Islamov, un rebel cecen care a murit într-un spital în aprilie 2004, și de Roman Țepov, cândva un asociat al președintelui rus Vladimir Putin și care a murit otrăvit în luna septembrie a aceluiași an.

Omul de știință a prezentat o declarație scrisă judecătorilor la audierile publice într-o anchetă redeschisă la nouă ani de la moartea lui Litvinenko. Cazul a fost redeschis după o îndelungată bătălie juridică dusă de văduva lui Litvinenko, care așteaptă acum elucidarea definitivă a asasinării soțului său.

Fost ofițer FSB (Serviciul Federal de Securitate), care a fugit în anul 2000 în Regatul Unit, Litvinenko a decedat în noiembrie 2006, la puțin timp după ce a primit cetățenia britanică. El a început să se simtă rău după o întâlnire cu foști colegi ai săi din serviciile secrete - Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun - cu care băuse un ceai la un hotel din Londra.

După decesul său, experți ai Agenției britanice pentru Protecția Sănătății au anunțat că au descoperit o cantitate semnificativă de Poloniu radioactiv-210 în trupul lui Litvinenko.

Principalul suspect în cazul morții lui Litvinenko este Andrei Lugovoi, dar acesta neagă acuzațiile la adresa sa, calificându-le drept motivate politic. Moscova a refuzat extrădarea sa în Marea Britanie, iar Lugovoi și-a asigurat în plus imunitate, devenind deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) din partea Partidului Liberal Democrat (LPDR, ultranaționalist) al lui Vladimir Jirinovski.

El a fost chiar decorat recent de președintele Vladimir Putin cu medalia 'Pentru servicii aduse patriei', de gradul II, pentru 'marea contribuție la dezvoltarea parlamentarismului rus și activitate legislativă intensă', potrivit RIA Novosti. Lugovoi este vicepreședinte al Comitetului Dumei de Stat pentru securitate și combaterea corupției.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău