Dosarul „frauda bancară” | Fostul președinte interimar al Băncii de Economii va compărea pe banca acuzaților

  • 15 Martie 2021 14:52
Dosarul „frauda bancară” | Fostul președinte interimar al Băncii de Economii va compărea pe banca acuzaților

Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat și expediat în judecată dosarul fostului președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bîrcă.    

El este învinuit de delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari, pentru că ar fi participat, în anii 2013-2014, la sustragerea a 100 milioane de dolari SUA din Banca de Economii, aflată în proces de lichidare. Cauza penală face parte din așa numitul dosar al fraudei bancare.

Ulterior, pentru a ascunde această fraudă, inculpatul nu a înregistrat în evidența contabilă transferurile ilegale ale mijloacelor bănești într-o bancă din Federația Rusă, făcând acest lucru mai târziu, denaturând, astfel, situația reală vizând datele din bilanțul contabil și lichiditatea băncii, potrivit unui comunicat al Procuraturii.

Inculpatul nu-și recunoaște vina. Procurorii au instituit sechestru pe trei bunuri imobile ale acestuia, cu eventuala lor confiscare specială, în folosul statului.

Acesta a fost reținut la începutul lunii decembrie 2020, împreună cu alte cinci persoane, printre care foștii conducători ai celor trei bănci falimentate (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială), dar și reprezentanți ai holdingului Șor.

Amintim că, pe 12 martie, fostul administrator special al Băncii de Economii, care deține în prezent funcția de șef de departament al Băncii Naționale a Moldovei, Ion Ropot, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău