Dosarul Crimeii la CEDO: Rusia și-a schimbat poziția privind data la care a preluat controlul peninsulei ucrainene

  • 11 Septembrie 2019 12:23
Dosarul Crimeii la CEDO: Rusia și-a schimbat poziția privind data la care a preluat controlul peninsulei ucrainene

Federația Rusă și-a schimbat poziția oficială cu privire la data la care a început să dețină controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea - scrie Evropeiska Pravda.

Potrivit sursei, comisarul Rusiei la CEDO, Mihail Galperin, a declarat, miercuri, la audierile organizate la Strasbourg, că Moscova este de acord să își recunoască responsabilitatea pentru respectarea drepturilor omului în Crimeea începând cu data de 18 martie 2014. "Până la data de 18 martie 2014, toată responsabilitatea respectării drepturilor omului aparținea Ucrainei" - a remarcat reprezentantul rus.

Acesta a explicat în fața instanței că începând cu 18 martie 2014, în Crimeea și-au intrat în atribuții autoritățile ruse. Galperin nu a explicat, însă, cum a fost posibil ca din acea zi, "autoritatea ucraineană să se transforme în autoritate rusă" - notează Evropeiska Pravda. Publicația amintește că în explicațiile anterioare de la CEDO, Rusia și-a recunoscut controlul în Crimeea începând cu data de 21 martie 2014. Ucraina, însă, a demonstrat la CEDO că Rusia a controlat în totalitate Crimeea din februarie 2014 și, de atunci, este deplin responsabilă pentru încălcarea drepturilor omului pe teritoriul peninsulei anexate.

Avocatul britanic Ben Emmerson, membru al echipei juridice ucrainene, a prezentant o serie de argumente la CEDO, potrivit cărora "este evident că Rusia a obținut controlul efectiv al peninsulei pe 27 februarie 2014, când a instalat blocaje rutiere militare în Crimeea". "În acea zi (27 februarie 2014, n.red), forțele ruse au intrat deschis în Crimeea pe cale aeriană, maritimă și terestră. Au blocat și imobilizat unitățile militare ucrainene. La ora 4:00 dimineața, forțele speciale ruse au luat cu asalt Consiliul Suprem al Crimeii, iar apoi deputații locali au fost transportați cu arma la spate în clădirea parlamentului" - a declarat reprezentantul Ucrainei la procesul intentat la CEDO.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău