Dosarul Colectiv | Bilanțul anchetei, la un an de la tragedie

  • 28 Octombrie 2016 19:31
Dosarul Colectiv | Bilanțul anchetei, la un an de la tragedie

La aproape un an de la tragedia din clubul Colectiv, procurorii de la Parchetul General au făcut bilanțul anchetei. Sunt două dosare penale pentru ucidere și vătămare corporală din culpă, ambele fiind construite în jurul morții a 64 de oameni și rănirii altor 112. Până acum, sute de persoane, 11 unități sanitare și alte cinci instituții s-au constituit parte civilă în proces. Tot astăzi, procurorii DNA au anunțat că pompierii care au închis ochii la neregulile din clubul bucureștean au fost trimiși în judecată.

Procurorii vor să lămurească dacă victimele incendiului din Colectiv au fost tratate corespunzător în spitale ori au suferit mai mult din cauza intervențiilor medicale.

Ioana Ciurlea, reporter Digi24: „După ce mai mulți tineri au murit în spitale din cauza infecțiilor și nu a arsurilor, rudele lor au venit aici, la Parchet, și au depus plângeri. Așadar, procurorii investighează acum și modul în care au fost îngrijiți în spitale.”

Până acum au fost audiate 40 de persoane, între care și victime care au avut sau au în continuare nevoie de ajutor medical.

Adriana Șandru, procuror: „Au fost identificate și ridicate sute de noi înscrisuri cu caracter medical de la unități sanitare din România și străinătate. Au fost dispuse 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate și alte înscrisuri de la autorități ori instituții din țară.”

Pentru acuratețea concluziilor, oamenii legii au cerut sprijinul specialiștilor. „Medicii legiști din cadrul Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici au apreciat că este necesară reexaminarea mai multor persoane vătămate la interval de 6 luni și 1 an, în vederea stabilirii prejudiciului estetic sau infirmității”, scrie într-un comunicat al Aprchetului General.

Acesta este al doilea dosar privind moartea a 64 de oameni și rănirea altor peste 100 în tragedia din clubul Colectiv. Primul dosar a ajuns deja la judecători. În total sunt șapte persoane acuzate: cei trei acționari ai clubului colectiv, patronii companiei de efecte pirotehnice și doi artificieri. Despăgubirile cerute se ridică la peste 212 milioane de euro și peste 51 de milioane de lei. Sunt peste 200 de persoane, 11 spitale și alte cinci instituții care s-au constituit parte civilă.

În dosarul mare, au fost trimise în judecată șase persoane – cei trei acționari ai clubului, patronii firmei de pirotehnie și unul dintre angajații acestei firme, cel care a montat artificiile.

Procurorii mai au în lucru un dosar care îl privește pe cel de-al doilea angajat al firmei de pirotehnie, care a fost rănit în incendiu și a stat câteva luni în spital.

Tot astăzi, pompierii care ar fi închis ochii la neregulile din clubul Colectiv au fost trimiși în judecată. Este pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru după ce, în februarie anul acesta, magistrații Curții Militare de Apel au cerut procurorilor DNA să reacă dosarul. În anchetă sunt 248 de victime care cer sume uriașe drept despăgubiri.

Din această cauză au fost disjunse două dosare noi în cazul Colectiv. Una dintre anchete vizează sponsorizări către ISU făcute imediat după verificări la anumite firme. O a doua anchetă vizează faptul că pompierii nu au făcut niciun control, deși știau de existența clubului Colectiv.

Sursa: digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău