Dosarul Andronachi va fi examinat cu ușile închise. Șefa Procuraturii Anticorupție: Este o decizie nefondată

  • 22 Mai 2023 18:24
Dosarul Andronachi va fi examinat cu ușile închise. Șefa Procuraturii Anticorupție: Este o decizie nefondată

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus examinarea cauzei penale de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi în dosarul ,,Frauda Bancară” în ședință închisă, la cererea părții apărării. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține că decizia este nefondată și încalcă legea, inclusiv Constituția. Procuratura Anticorupție urmează să solicite Consiliului Superior al Magistraturii să inițieze o procedură disciplinară împotriva judecătorului care a pronunțat decizia respectivă, transmite IPN.

„Societatea are dreptul să cunoască cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria Republicii Moldova și prin care au fost sustrase miliarde de lei de la cetățeni. Societatea are dreptul să cunoască despre acțiunile persoanelor care dețin sau au deținut funcții publice și care aveau obligația să acționeze în interesul statului și al cetățenilor”, a declarat șefa PA.

Potrivit ei, ședințele publice le permit cetățenilor să observe direct modul în care funcționează sistemul de justiție și să ceară socoteală procurilor, judecătorilor, avocaților și inculpaților pentru acțiunile acestora în cadrul ședințelor de judecată. „Judecătorul a respins acest argument și a acceptat argumentul inculpatului că eventuale reportaje sau emisiuni să-i afecteze emoțional familia. Judecătorul a mai argumentat că probele acumulate de la instituțiile financiare constituie secret bancar și că în materialele dosarului se conțin informații care se atribuie inclusiv la secretul de stat”, a menționat Veronica Dragalin.

Șefa PA mai spune că legea nu-i permite acuzatorului de stat să conteste decizia primei instanțe la această etapă a judecării cauzei, ci doar odată cu sentința.

Vladimir Andronachi este cercetat în arest la domiciliu. Fostul parlamentar este acuzat de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, prin participare în calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale. Vladimir Andronachi a fost reținut pe 2 noiembrie 2022. Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa maximă cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău