Dosarul 7 aprilie: Eliminarea termenului de prescripție, neconstituțională

  • 27 Mai 2014 18:29
Dosarul 7 aprilie: Eliminarea termenului de prescripție, neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțională legea adoptată recent de parlament care prevede eliminarea prescripției de cinci ani pentru ilegalitățile comise de către forțele de ordine în timpul și după protestele violente din 7 aprilie 2009

Proiectul votat de parlament la începutul lunii aprilie presupunea o derogare de la Codul penal, care prevede termene de prescripție pentru diferite categorii de infracțiuni, iar pentru cele similare celor comise de forțele de ordine după protestele din aprilie este de cinci ani. Deputații comuniști care au depus o contestație la Curtea Constituțională consideră că derogarea de la Codul penal a fost una incorectă.  

Liderul fracțiunii Partidului Liberal Democrat Valeriu Streleț, unul dintre autorii proiectului de lege a lăsat să se înțeleagă că decizia Curții ar putea avea un substrat politic. Totodată, el a declarat că vor fi căutate noi soluții pentru a face ca toți cei vinovați de violențele comise în aprilie 2009 să nu se poată eschiva de la tragerea la răspundere folosindu-se de termenul de prescripție.
 
Potrivit amendamentelor votate în aprilie, prescripția tragerii la răspundere penală urma să nu fie aplicată persoanelor care au săvârșit infracțiuni de abuz, exces de putere, de serviciu ori depășirea atribuțiilor de serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 sau care au legătură cu aceste evenimente. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău