DOSAR TRANSNSITREAN | Nemulțumirea oamenilor a ieșit la suprafață, regimul încearcă să-i oprească, dar nu-i va reuși. Cu cât deconectările de energie vor fi mai mari, iar casele oamenilor mai reci, cu atât revolta lor va fi mai simțită (Audio)

  • 09 Ianuarie 16:22
0%
00:00:00
00:00:00

Federația Rusă și-a propus, prin crearea crizei energetice și umanitare din regiunea separatistă transnistreană să destabilizeze situația în Rep. Moldova, ținta imediată fiind alegerile parlamentare din vară și aducerea la putere a unor forțe politice pro-ruse în Legislativul de la Chișinău. Totodată, Kremlinul și regimul separatist de la Tiraspol sacrifică populația din stânga Nistrului. Opiniile au fost exprimate de în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău.

Moscova și-a propus să creeze tensiuni sociale între locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului, scopul imediat fiind înlăturarea majorității parlamentare pro-europene de la Chișinău, oprirea procesului de aderare la UE și blocarea proiectelor de infrastructură energetică, începute în ultimii ani, și care ar urma să ofere Rep. Moldova independență energetică totală față de Federația Rusă, este de părere expertul în energetică, Eugen Muravschi.

„Scopul lor pe termen scurt, sunt desigur alegerile parlamentare. Ei vor o majoritate pro-rusă în Parlament, loială, fidelă, care va încetini sau opri cursul de integrare europeană și desigur va desface toate reformele din domeniul energetic care s-au făcut în ultimii ani, încet, prea târziu, dar de bine de rău niște pași s-au făcut. Rusia desigur că ar vrea să aducă la putere o coaliție astfel încât să ne poată șantaja și pe noi, așa cum îi șantajează pe cei din stânga Nistrului”, a declarat Eugen Muravschi. 

Populația din regiunea transnistreană înțelege foarte bine cine a provocat această criză. Jurnalista Irina Tabaranu, de la portalul „Zona de Securitate”, care monitorizează situația din regiunea transnistreană, observă o schimbare în atitudinea populației din stânga Nistrului, care în ultima perioadă nu mai crede propagandei rusești.  Acest fapt a fost demonstrat și prin rezultatele alegerilor prezidențiale și a referendumului pro-european, când peste 30 la sută din alegătorii din regiune au votat în favoarea aderării Rep. Moldova la UE. Kremlinul și regimul separatist au decis astfel, prin crearea acestei crize, să pedepsească populația din stânga Nistrului, consideră jurnalista.

„Oamenii au înțeles că dacă într-o criză atât de evidentă, când nu este gaz, nu este încălzire, nu este nici apă rece uneori, ei caută să afle care este situația și auzim tot mai mulți oameni care ne spun că dacă ei acum ne mint, când este atât de evident, înseamnă că în toți acești ani fost mințiți. Oamenii s-au săturat să trăiască într-un stat nerecunoscut, să nu poată face nimic cu actele care le sunt date, să fie nevoiți să supraviețuiască cu 2-3 pașapoarte. Nemulțumirea oamenilor a ieșit la suprafață și este atât de evidentă încât regimul încearcă să-i oprească, dar nu le va reuși. Cu cât deconectările de energie vor fi mai lungi, cu cât casele oamenilor vor fi mai reci, cu atât revolta lor va fi mai simțită”, a spus Irina Tabaranu.

Tiraspolul încearcă să pună criza energetică din regiune pe seama guvernului de la Chișinău. Totodată regimul separatist refuză ajutorul și orice colaborare propusă de guvern, deși există soluții tehnice și imediate de livrare a gazelor în stânga Nistrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
-0
Tue
-0
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău