DOSAR TRANSNISTREAN | Vicepremierul Oleg Serebrian: Reîntregirea R. Moldova este o prioritate a guvernării, iar procesul trebuie să se facă simultan cu apropierea noastră de Europa (AUDIO)

  • 31 Iulie 2022 10:31
0%
00:00:00
00:00:00

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, a spus în cadrul emisiunii Dosar transnistrean de la Radio Chișinău că interesul Uniunii Europene pentru dosarul transnistrean este altul, în contextul obținerii de către R. Moldova a statutului de țară candidată la aderare, iar Uniunea Europeană trebuie să aibă un rol mai activ în procesul de reglementare:

„Problema transnistreană este pe radar mai mult ca oricând în cadrul instituțiilor europene ținând cont de problemele de securitate din regiune dar și de faptul că Republica Moldova are o altă relație cu UE, este stat candidat și firește că din această perspectivă interesul este UE pentru acest dosar este altul și lectura dosarului transnistrean în contextul procesului de integrare europeană este alta. Am menționat în cadrul dialogului cu partenerii noștri europeni că Uniunea Europeană trebuie să aibă un alt rol, inclusiv în formatul de dialog, un rol mult mai activ, o altă prezență”.

Reintegrarea regiunii transnistrene este o prioritate națională, a declarat Vicepremierul Oleg Serebrian: „Republica Moldova trebuie să devină un stat reîntregit, asta este o prioritate a noastră, a acestei guvernări. Înțelegem foarte bine că apropierea noastră de Europa trebuie să se facă cel puțin simultan cu procesul de reintegrare, un handicap pentru noi, foarte mult vreme. Nu e niciun secret că dosarul transnistrean a fost una din frânele care a condus la lentoarea procesului de reforme în R. Moldova, orientarea geopolitică, a fost una din cauzele întârzierii noastre în procesul de apropiere de Europa. Tocmai din acest motiv, am readus în vizor, mult mai vocal dosarul transnistrean. Încă o dată am menționat acest lucru la Bruxelles, că pentru noi dosarul transnistrean este o prioritate, reîntregirea țării este o prioritate, dar vedem acest proces pe cale pașnică pe calea dialogului și suntem convinși că putem ajunge la înțelegere pe calea dialogului, pe calea negocierilor diplomatice”.

Federalizarea Republicii Moldova nu este o opțiune în procesul de reintegrare a zonei transnistrene, a subliniat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian: „Federalizarea nu este nici măcar subiect de reflecții teoretice(…). Federalizarea nu este o opțiune, și nu este o opțiune nu de azi, a fost respinsă de societatea moldovenească acum 20 de ani. Într-adevăr au existat câteva proiecte de federalizare și primul a fost încă în 2002, înainte de cunoscutul proiect, cum i se spune „Planul Kozak”, s-a vorbit despre statut special, despre autonomie. (...)

Principiul de soluționare a conflictului transnistrean nu poate să iasă din limitele acelei legi din 2005. Aceasta este „sfânta scriptură” a procesului de reintegrare și acolo nu este vorba în niciun fel, nici măcar nu putem teoretiza despre o federalizare. Asta este poziția noastră la capitolul reîntregire, dar o reîntregire care nu pune sub semnul întrebării funcționalitatea R. Moldova ca stat. Discutăm despre ce se întâmplă în regiunea transnistreană, statutul zonei respective. Un proiect de federalizare ar presupune că punem sub semnul întrebării întreaga arhitectură a R. Moldova. Asta nu vrem în niciun fel. Nu discutăm despre viitorul R. Moldova în procesul de negociere privind statutul regiunii transnistrene”, a explicat Oleg Serebrian la Radio Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău