DOSAR TRANSNISTREAN | Valeriu Cerba: Zona transnistreană este până în prezent un focar de instabilitate și o amenințare la adresa securității în regiune (AUDIO)
-
14 Martie 2022 18:57
Valeriu Cerba, doctor în drept, participant la războiul din 1992, colonel de poliție în rezervă, expert și membru în Comisia Unificată de Control în perioada 2004-2008, deținător al Ordinului Ștefan cel Mare, autorul volumului „Adevărul despre agresiunea rusă în Transnistria”, susține că războiul a fost susținut de Rusia, cu implicarea Armatei a 14-a, care ulterior și-a atribuit rolul de mediator, pacificator și garant în soluționarea conflictului:
„E trist că noi n-am avut experți care să se opună. Regulile de joc atunci, în anii aceia, erau dictate de Kremlin. Ne-au mințit că ulterior va fi creat un mecanism juridic în care să fie prevăzută și retragerea armatei, și statutul pacificatorilor etc. În loc să realizeze acest mecanism, ei au scuipat pe el, au înghețat acest conflict și mai mult ca atât, odată cu semnarea acordului de la Odesa, din 1998 unde s-a prevăzut ca zona de securitate să fie demilitarizată, ele au fost ignorate de transnistreni, iar autoritățile de acolo sunt interpușii Moscovei. Nu întâmplător, din august 1992, partea transnistreană fiind încurajată de Moscova, unilateral, contrar acordurilor menționate și a prevederilor CUC, au introdus în zona cu regim sporit de securitate trei brigăzi de infanterie motorizată ale unității militare de grăniceri, miliție și cazaci în număr de mai mult de 5 mii de persoane, în loc de 100 prevăzute de acordurile semnate și au creat peste 35 de posturi, puncte de trecere, ilegal, unilateral. Acolo sunt antrenați așa-numiții grăniceri, cazaci, vameși, milițieni, angajați ai serviciului migrațional transnistrean, se încalcă drepturile cetățenilor la libera circulație, a transportului. În linii generale, regimul de la Tiraspol încalcă totalmente în acești 30 de ani drepturile la libera exprimare, la educație, aducem aminte crizele școlilor cu predare în limba română, controlează spațiul informațional, conduc acolo cu automatul Kalașnikov și concetățenii noștri sunt umiliți”.
Guvernanții nu au fost în stare să rezolve problema transnistreană timp de 30 de ani, iar procesul de negocieri este unul steril, consideră expertul Valeriu Cerba: „În aceste trei decenii de independență, în loc să soluționeze dosarul transnistrean, guvernanții noștri au fost preocupați de hoții, de fapte de contrabandă împreună cu liderii de la Tiraspol, o spun în cunoștință de cauză și avem și probe. Această problemă transnistreană constituie până în prezent un focar de instabilitate și o amenințare la adresa securității în întregime în regiune. La 30 de independență suntem cu trupe străine, iar factorul rusesc a influențat ca să avem o clasă politică dezmembrată. Guvernanții nu au fost în stare, fiind preocupați de hoții, să rezolve dosarul transnistrean. Procesul de negocieri este în esență unul steril. În acești 30 de ani, procesul steril de reglementare a problemei transnistrene și caracterul epuizat, lipsit de perspectivă, indică clar necesitatea de a duce aceste negocieri în sistemul de coordonate juridice, adică a dreptului internațional și a celui intern al R. Moldova. Noi nu trebuie să negociem cu Tiraspolul să ne impună ei. Experții internaționali nu trebuie să inventeze dreptul, dar să-l aplice. Fără sprijinul SUA ca avocatul nostru și al UE, sunt țări care au o voce de spus”.
Evoluția dosarului transnistrean depinde de evenimentele din Ucraina și dacă va fi stopat acest război nedrept, consideră Valeriu Cerba: „Ucraina de fapt a fost, din 2014 și până acum, o umbrelă pentru noi. Dar dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, noi o să devenim absolut vulnerabili. Trebuie să găsim alte căi de protecție, dar protecția noastră este la Vest, altă cale noi nu avem. Suntem prea vulnerabili în toate domeniile, securitatea energetică, securitatea națională în ansamblu”.