DOSAR TRANSNISTREAN | Sergiu Tofilat: Prin provocarea crizei energetice, Moscova vrea să provoace nemulțumiri înainte de alegerile parlamentare, ca să meargă toți să-i voteze pe „valeții” lui Putin (AUDIO)
-
23 Ianuarie 16:29
2025 va fi ultimul an în care Kremlinul poate influența Republica Moldova prin presiuni energetice. În contextul alegerilor parlamentare, Moscova încearcă să provoace nemulțumiri în rândul populației, susține expertul în domeniul energetic Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău. În același timp, el consideră că actuala criză energetică poate reprezenta o oportunitate pentru reintegrarea țării, subliniind necesitatea unui plan guvernamental în acest sens pe toate domeniile.
Este ultimul an în care Kremlinul mai poate exercita presiuni pe cale energetică asupra Republicii Moldova. În pragul alegerilor parlamentare, Moscova încearcă să provoace nemulțumiri în rândul cetățenilor, deoarece deconectarea gazului în stânga Nistrului a dus și la creșterea tarifelor la energie în partea dreaptă. Astfel, Kremlinul încearcă să influențeze rezultatul alegerilor în favoarea candidaților pro-rușilor, a explicat expertul în energetică Sergiu Tofilat.
„Moscova înțelege foarte bine că avem opțiunea fie să cumpărăm energie de la centrala de la Cuciurgan, fie să procurăm energie din România. În România sunt prețuri de piață, nu este gaz pe degeaba și prețul este mai mare. Moscova înțelege că dacă ei deconectează gazul în stânga Nistrului, Republica Moldova va trebui să majoreze tarifele la energie în pragul alegerilor parlamentare. Scopul lor este să-i facă pe consumatorii din Republica Moldova nemulțumiți, pentru că facturile cresc, și să meargă toți să-i voteze pe „valeții” lui Putin”, a spus Sergiu Tăbârță.
Gazul gratuit este o capcană, avertizează expertul Sergiu Tofilat. În realitate, avem de plătit pentru acesta, iar riscul este ca furnizorul să-l deconecteze oricând, spune expertul, subliniind că nu trebuie să cedăm acestui șantaj.
„Nu putem tolera finanțarea separatismului la nesfârșit, nu-i corect. Trebuie de pus punct acestei probleme și, în cazul dat, este important să le explicăm cetățenilor noștri în următorul fel: „Uitați-vă, acest gaz gratuit sau cu reducere, el vine la pachet cu niște condiții și n-ai nici o certitudine că îl vei primi mâine sau poimâine sau nu se va deconecta pe 31 decembrie înainte de Anul Nou. Cel mai important este siguranța livrărilor. Atunci când îngheți de frig, nu te interesează la ce preț, dă-mi energie sau gaz să mă încălzesc”. Nu trebuie să cădem capcană acestui cașcaval gratuit din partea Moscovei. Nu trebuie să admitem acest lucru”, atenționează expertul în energetică.
Criza energetică creată în zona transnistreană reprezintă, pe de altă parte, o oportunitate pentru reintegrarea țării, consideră Sergiu Tofilat. Guvernul trebuie să aibă un plan de reintegrare, pe toate domeniile. În acest context, până la sfârșitul anului 2025, linia electrică de tensiune înaltă Vulcănești-Chișinău ar trebui să fie finalizată, ceea ce ar însemna că Republica Moldova nu va mai depinde de energia electrică din stânga Nistrului.