DOSAR TRANSNISTREAN | Sergiu Tofilat: „Dacă primești gaz gratuit sau cu reducere de la Putin, trebuie să-i dai ceva în schimb - libertatea” (Audio)

  • 15 Septembrie 13:23
0%
00:00:00
00:00:00

Odată cu încetarea contractului de tranzitare a gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei, la 31 decembrie 2024, gazul gratuit nu va mai putea ajunge nici în regiunea transnistreană. Astfel, regimul de la Tiraspol ar putea să-și piardă susținerea Kremlinului. Analistul în domeniul energetic Sergiu Tofilat consideră că există condiții de procurare a gazelor din altă parte și pentru raioanele de est, iar Republica Moldova are oportunitatea de avansa astfel pe calea reintegrării sale teritoriale.

Transnistria plătește un preț ridicat pentru gazul rusesc – libertatea sa, a subliniat analistul în domeniul energiei Sergiu Tofilat. El a denunțat mitul conform căruia gazul gratuit de la Vladimir Putin ar aduce prosperitate locuitorilor regiunii, avertizând că regimul va falimenta când Rusia nu va mai livra gaze Tiraspolului. Prin gazele oferite gratuit, Kremlinul susține regimul separatist de la Tiraspol. Astfel, analistul crede că Vladimir Putin nu va ceda interesele sale în regiunea transnistreană și va găsi o cale cum să aducă gaz în stânga Nistrului.

„Dacă primești gaz gratuit sau cu reducere de la Putin, trebuie să-i dai ceva în schimb. Libertatea ta. Libertatea de a alege. Libertatea nu se vinde. Asta e cel mai de preț ce avem. Dacă regiunea transnistreană va falimenta, asta demontează mitul lui Putin și principalul lui argument, precum că dacă prietenești cu noi, o să trăiești bine. Am văzut cu ce s-a terminat Uniunea Sovietică, cum s-au redus prețurile la petrol, s-a destrămat URSS. Fix asta îi paște și pe cei de pe malul stâng. Se termină gazul gratuit, ei falimentează și intrăm într-o criză umanitară... Mai devreme sau mai târziu, acest gaz pe degeaba către regiunea transnistreană se va termina. Astfel că văd în asta o oportunitate pentru rezolvarea conflictului”, a spus Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău. 

Potrivit expertului, există condiții de procurare a gazelor din altă parte și pentru regiunea transnistreană, la fel problema cu energia electrică poate fi depășită, întrebarea este cine o să plătească tarifele.

Pe de altă parte, expertul vede în aceasta o oportunitate de a pune capăt diferendului transnistrean, în baza unui plan elaborat de autorități.

„Noi, Republica Moldova, putem pune capăt acestui conflict hibrid susținut de Moscova și să reintegrăm țara. Pentru aceasta, trebuie să elaborăm un plan care să cuprindă toate aspectele, începând de la furnizarea de energie electrică, gaz, compensații, sistemul bancar, oamenii doar au conturi, depozite, nu le poți șterge peste noapte, înregistrarea drepturilor de proprietate, implementarea legislației standardelor Rep. Moldova și Uniunii Europene, serviciile publice, curriculum școlar... E un spectru întreg de probleme, care trebuie analizat din perspectiva fiecărui minister”, menționează Sergiu Tofilat. 

Expertul în energetică Sergiu Tofilat consideră că partenerii externi ne pot ajuta în aplicarea unui plan corespunzător de reintegrare teritorială a Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
24,96
Nori împrăștiați
Umiditate:34 %
Vint:7,2 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău