DOSAR TRANSNISTREAN | Octavian Țîcu: „Există o legătură directă între bunăstarea statelor NATO și calitatea de a fi membru al Alianței” (VIDEO)

  • 12 Aprilie 15:10
0%
00:00:00
00:00:00

Atât timp cât nu vom avea o frontieră securizată, nu vom avea o garanție a spațiului din punct de vedere militar, al ordinii publice și al securității, nu vom avea o creștere economică. Există o legătură directă între bunăstarea statelor membre NATO și calitatea de a fi membru, consideră politologul Octavian Țîcu, doctor în istorie. El a atenționat, în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean de la Radio Chișinău, că unicul stat care are interes în escaladarea tensiunilor în Rep. Moldova este Federația Rusă.

Nici Ucraina, nici R. Moldova nu-și doresc un război în regiunea transnistreană, a subliniat Octavian Țîcu. El a explicat că provocările din regiunea transnistreană, precum cele cu dronă, sau elicopter, explodate la baze militare de dincolo de Nistru, au menirea să justifice agresiunea rusă și să creeze tensiuni în R. Moldova: „Să se știe clar că unicul agresor și unicul stat care vrea într-adevăr să pornească un război aici și să tensioneze situația este Federația Rusă. Oamenii nu-și doresc un război. Cine își dorește să genereze această ostilitate este Federația Rusă, își dorește să creeze panică în Rep. Moldova, inclusiv în partea dreaptă a Nistrului. Pentru că acest lucru ar turna apă și mai mult la situația noastră de incertitudine și de dificultate în care ne aflăm din cauza războiului și ca rezultat al dificultăților pe care le întâlnim în războiul hibrid pe care Rusia îl face. Și toate acestea sunt pentru a oferi Rusiei un justificativ pentru o eventuală intervenție”.

„Până al momentul în care nu vom avea o frontieră securizată, nu vom avea o garanție a spațiului din punct de vedere militar, al ordinii publice și al securității, noi nu vom avea o creștere economică. Există o legătură directă între bunăstarea statelor membre NATO și calitatea de a fi membru”, subliniază Octavian Țîcu .

Referindu-se la interpretarea Curții Constituționale din 2017 privind statutul de neutralitate, care aprevede că „în cazul unor amenințări în adresa valorilor fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestor amenințări”, expertul a spus că aceasta decizie deschide porțile și oferă posibilități de apărare în caz de pericol sporit, de amenințare și care oferă mână liberă în căutarea alianțelor și a formelor de apărare:

„ Atunci când vorbim de supraviețuirea unui stat, prioritară devine supraviețuirea statului și această luptă pe viață și pe moarte. Atunci orice susținere care vine din exterior în apărarea suveranității independenței sunt legitime, lucru care este stipulat și în această decizie, dar și Parlamentul a adoptat un șir de legi actuale privind situația din Ucraina și situația din Rep. Moldova, dar și privind identificarea Rusiei ca un pericol eminent. Principalul pericol al Rep. Moldova este tocmai politica agresivă a Federației Ruse. Chiar dacă nu este un război direct, el este un război invizibil care se poartă în fiecare zi în Rep. Moldova . Începând cu destabilizările din regiunea transnistreană și găgăuză și terminând cu ceea ce înseamnă propaganda putinistă în Rep. Moldova și încercarea de deturnare a parcursului european”, a declarat Octavian Țîcu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău