DOSAR TRANSNISTREAN | Octavian Țâcu, doctor în istorie: Șerif și regimul separatist au concrescut. Au născut un monstru din punct de vedere economic și o echipă de fotbal (Audio)

  • 21 Iulie 15:15
0%
00:00:00
00:00:00

Între Campionatul European de Fotbal 2024 și Jocurile Olimpice de la Paris, doctorul în istorie Octavian Țâcu vorbește, într-un interviu la Radio Chișinău, despre politică și sport, concurența între națiuni; despre fenomenul Șerif, în ce rezidă secretul acestui club și cum este exploatat politic.

Prin impactul de participare masivă, caracter global și de interes major pentru propagandă, toate regimurile politice s-au folosit de JO pentru anumite scopuri, spune istoricul, care a participat recent la Congresul european al istoriei sportului, de la Paris, unde a vorbit despre confruntarea între SUA și URSS în perioada Războiului Rece. „Sportul nu este doar sport și așa a fost dintotdeauna, mai ales în perioada modernă, atât dictatorii, cât și democrațiile folosesc sportul pentru mai multe scopuri, dar și pentru consolidarea societăților, a națiunilor, pentru mândrie națională, pentru bani și pentru imagine. Toate acestea lucrează în interesul statelor, al marilor puteri. Jocurile Olimpice, mai ales după cel de Al Doilea Război Mondial, reprezintă o concurență între națiuni pentru supremație”.

Referindu-se la fenomenul „Șerif Tiraspol”, echipa de fotbal care reprezintă regimul separatist din raioanele de Est, Octavian Țâcu subliniază că performanța acestui club de fotbal este o anomalie, pentru că dispune de resurse mari, obscure, iar prin această concurență neloială a distrus fotbalul moldovenesc. Succesul acestui club rezidă în resursele nelimitate pentru a cumpăra fotbaliști din alte țări, care sunt folosiți în campionatul național, împotriva echipelor din R. Moldova, spune Octavian Țâcu.

Șerif Tiraspol susține regimul separatist. Liderii regimului s-au schimbat, nu s-a schimbat liderul Șerifului, Victor Gușan, care e omniprezent și atotputernic în această regiune separatistă. De fapt, Șerif și regimul separatist au concrescut, iar în cele din urmă rămâne la voința lui Victor Gușan cine rămâne sau nu la putere în această regiune. Compania Șerif a pornit de la o rețea de benzinării și supermarketuri. Victor Gușan a fost un milițian sovietic, în jurul lui bântuie multe mituri că ar fi fost agent KGB. A fost un milițian din perioada sovietică, care a fost în relații și cu lumea interlopă și care s-a dezvoltat datorită felului cum au evaluat lucrurile în R. Moldova, Ucraina, URSS, este un produs al lumii ruse. A știut să se descurce folosind pe de o parte separatismul transnistrean, pe de altă parte resursele locale politice și economice, anormalitatea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, influența Rusiei, dar și interferențele ucrainene, pentru că este de neimaginat că Șerif ar fi supraviețuit fără contrabanda cu portul Odessa și alte lucruri care au fost permise în 30 de ani, până la războiul din 2022, de către autoritățile ucrainene. Aceasta a născut un monstru din punct de vedere economic și o echipă de fotbal”, explică Octavian Țâcu, autorul volumului „Rusia și separatismul transnistrean în R. Moldova. Implicări geopolitice, militare și energetice”.

 „Această echipă de fotbal a realizat lucruri care nu sunt la îndemâna oricărui club sportiv, nu doar în R. Moldova, dar chiar în Europa de Est – o echipă care să ajungă în grupele Ligii Campionilor, să joace cu Real Madrid, cu Dinamo Zagreb, Inter Milano, la cel mai înalt nivel, nu doar să facă figurație, dar să obțină performanțe. Această performanță este o anomalie, pentru că resursele acestui pseudo-stat vin din contrabanda cu țigări, din contrabanda cu droguri, vânzarea de armament, inclusiv de la Cobasna, din sectorul energetic, din tot ceea ce înseamnă economia regiunii transnistrene. Știm foarte bine, mai mult de 60% din economia acestei regiuni este în proprietatea lui Victor Gușan, care a folosit acești bani pentru o metodă foarte simplă de performanță sportivă. În ce rezidă secretul acestui club și cum este exploatat politic - succesul rezidă în resursele nelimitate pentru a cumpăra fotbaliști din țările lumii a treia, din lumea asiatică, latino și Africa, care sunt folosiți în campionatul R. Moldova, împotriva echipelor din R. Moldova, și unde obțin cele mai bune rezultate, Șerif este cel mai titrat club. Acest lucru îi permite să joace în fazele finale ale Ligii Campionilor, Europa League și din alte părți. Din asta primește foarte mulți bani. Doar în 2021 au primit 17 milioane de euro pentru participare în Liga Campionilor. O altă parte a veniturilor sunt din vânzarea fotbaliștilor, pe sume foarte mari, în Rusia sau în Europa. Acest lucru a permis, pe de o parte, îmbogățirea clubului Șerif și a lui Victor Gușan, iar pe de altă parte a omorât fotbalul moldovenesc. Pentru că în toată această perioadă cluburile moldovenești nu pot concura efectiv cu Șerif, pentru că este o concurență neloială. Șerif dispune de resurse nelimitate, nu plătește nici un ban în bugetul R. Moldova, impozite pe salariile fotbaliștilor care sunt foarte mari, impozitele pentru cumpărarea și vânzarea fotbaliștilor, și pentru Liga Campionilor. Acestea sunt sume foarte mari, care din cauza complicității Federației Moldovenești de Fotbal de-a lungul timpului, a permis Șerifului să dezvolte această mașinărie și să o folosească în beneficiul regimului separatist”.

Octavian Țâcu spune că aceasta este în primul rând o problemă a statului R. Moldova, dar și o problemă a forurilor europene.

Trebuie să existe o condiționalitate democratică. Anumite lucruri care i se permit Tiraspolului în raport cu R. Moldova, cu Chișinăul, inclusiv din punct de vedere al sportului, trebuie condiționate. Dacă Șerif dorește să participe în campionatul R. Moldova, trebuie să se plieze pe legislația R. Moldova, să plătească impozitele etc., sursele de venit să fie declarate, așa cum se întâmplă în întreaga lume... Regiunea transnistreană trebuie să intre în acest joc al respectului drepturilor omului, al școlilor din regiune, care sunt ostaticii acestor bătălii, și alte chestiuni.

Războiul rus împotriva Ucrainei a schimbat foarte mult optica Tiraspolului asupra relațiilor cu Chișinăul. Ei înțeleg foarte bine ajutorul pe care îl pot acorda ucrainenii R. Moldova în suprimarea acestui separatism, ceea ce a pus în gardă regimul, l-a pus într-o expectativă, în standby. Asta nu înseamnă că nu sunt la fel de periculoși dacă rușii ajung la Odessa. Dar la acest moment, Tiraspolul caută o cale de neutralitate, de non-combat, încercând să găsească cale de înțelege atât cu Chișinăul, cât și cu Kievul, în condițiile actuale”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0,51 m/s
Sun
20
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău