DOSAR TRANSNISTREAN | Oazu Nantoi: „Scopul pe care îl urmărește Kremlinul este detronarea actualei guvernări, crearea unui regim de marionete și transformarea R. Moldova într-un cap de pod la frontiera cu NATO” (Audio)
-
16 Ianuarie 12:34
Reluarea livrărilor de gaze rusești în regiunea transnistreană, după cum a anunțat recent administrația separatistă de la Tiraspol, rămâne incertă în condițiile în care Ucraina a anunțat că nu va permite tranzitul gazelor pe teritoriul său, prin conducta transbalcanică. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi a declarat, la Radio Chișinău, că scopul regimului de la Kremlin este deturnarea guvernării pro-europene în contextul alegerilor parlamentare din acest an în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.
Federația Rusă ar putea relua livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, dar în volumul care nu va permite livrările de curent electric pe malul drept al Nistrului. Deputatul PAS Oazu Nantoi spune că scopul regimului de la Kremlin este deturnarea guvernării pro-europene de la Chișinău, în contextul alegerilor parlamentare din acest an în Republica Moldova.
„Pe lângă schemele de corupție, din care se hrănesc și funcționarii de la Kremlin, Federația Rusă percepe acest regim anticonstituțional din stânga Nistrului în calitate de instrument prin aplicarea căruia dorește să preia controlul asupra întregii Republici Moldova. Scopul pe care îl urmărește Kremlinul este detronarea actualei guvernări, crearea unui regim de marionete și transformarea Republicii Moldova într-un cap de pod la frontiera cu NATO, în spatele Ucrainei”, a subliniat Oazu Nantoi.
Deputatul a mai spus că, în acest moment, încă nu este clar cum va fi aprovizionată regiunea transnistreană cu gaze naturale, în contextul în care Ucraina a anunțat că nu va permite tranzitul gazelor pe teritoriul său, prin conducta transbalcanică, pentru regimul separatist de la Tiraspol. În plus, consumatorii de gaze rusești ar putea fi sancționați de Uniunea Europeană.
Aspectul cel mai dificil al dosarului transnistrean este demilitarizarea regiunii transnistrene. Oazu Nantoi crede că acesta ar putea fi inclus în viitoarele discuții de pace privind Ucraina.
„Singurul lucru mai dificil este problema demilitarizării Republicii Moldova, deoarece Federația Rusă este un stat agresor care își încalcă propriile angajamente de evacuare a trupelor de pe teritoriul Federației Ruse. Eu nu exclud ca problema demilitarizării să fie negociată în acel format larg, unde va fi negociată pacea între Federația Rusă și Ucraina. Eu sunt destul de sceptic în ceea ce privește perspectiva realizării unei asemenea negocieri”, a menționat deputatul Nantoi.
Criza energetică a început la 1 ianuarie, când Gazprom a întrerupt livrările de gaze în stânga Nistrului, făcând în același timp afirmații false cu privire la datoria Repepublicii Moldova față de concernul rus.