DOSAR TRANSNISTREAN | Iulian Groza: Răspunsul scurt la întrebarea cum se va integra R. Moldova în UE este - împreună cu regiunea transnistreană (AUDIO)

  • 17 Iulie 11:50
0%
00:00:00
00:00:00

UE deja de aproape 20 de ani este implicată în efortul de a crea condiții pentru reintegrarea țării și soluționare dosarului transnistrean, subliniază directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în perioada 2013-2015. Integrarea europeană va avea loc în același timp cu procesul de reintegrare teritorială a R. Moldova, pentru noi va fi foarte important să avansăm aceste negocieri, iar Tiraspolul va avea ocazia să fie informat despre procesul de negocieri.

În 2014 am semnat Acordul de Asociere cu UE și atunci s-a luat decizia foarte importantă de a aplica prevederile Acordului inclusiv în regiunea transnistreană, adică pe întreg teritoriul țării. Pe lângă măsurile de consolidare a încrederii, implicarea UE în procesul de negocieri 5+2, decizii importante care să ajute să creează aceste punți de legături între cele două maluri ale Nistrului, prin dimensiunea comercială, integrarea economică, sau călătoriile fără vize, prin acest mod, UE ajută R. Moldova ca să-și atingă obiectivul de reintegrare a țării”.

Directorul IPRE a subliniat că R. Moldova se va integra în UE împreună cu regiunea transnistreană și va negocia cu UE tratatul de aderare astfel încât acesta să fie aplicat pe întreg teritoriul țării, la fel ca și în cazul Acordului de Asociere și cel de Liber Schimb cu UE. R. Moldova are un obiectiv strategic – integrarea europeană, reintegrarea țării de asemenea, este parte din acest deziderat și procesul de negociere a viitorului tratat de aderare de asemenea, ne va ajuta să creăm anumite oportunități pentru a reintegra țara, consideră Iulian Groza:

Astăzi suntem într-o nouă etapă cu UE, am lansat și negocierile de aderare. Răspunsul scurt la întrebarea cum se va integra R. Moldova în UE este: împreună cu regiunea transnistreană. Evident că sunt mai multe chestiuni care urmează să fie luate în considerație în acest proces, cert este că R. Moldova va negocia cu UE tratatul de aderare care va prevedea aplicarea acestuia pe întreg teritoriul țării. Precedentul pe care l-am avut în cazul negocierii Acordului de Asociere este perfect valabil și aici. Într-adevăr, regiunea transnistreană la acest moment nu este sub controlul constituțional al R. Moldova, dar am văzut că politicile UE, prin Acordul de asociere, prin decizia Chișinăului și a Bruxelles-ului, iată că se extind și în regiunea transnistreană și astăzi regiunea este puternic ancorată în spațiul economic al UE, cetățenii R. Moldova din regiunea transnistreană se bucură de aceleași libertăți ca și ceilalți cetățeni care locuiesc Comrat, Chișinău sau la Bălți, sau la Edineț. Respectiv, soluțiile pe care le adoptă UE evident că sunt în primul rând în interesul R. Moldova și în interesul asigurării acestui obiectiv de reintegrare a țării.

Tiraspolul trebuie să țină cont de interesul cetățenilor din regiune, iar motivația economică este aspectul cel mai important. Tiraspolul înțelege foarte bine că piața UE este cea care permite regiunii însă să se mențină și altă cale decât angajarea în procesul de aderare la UE nu există, spune Iulian Groza:   

Chișinăul a avut în vedere, în tot procesul de negocieri a Acordului de Asociere cu UE, ca oamenii de afaceri, autoritățile din regiune să cunoască cele mai importante aspecte. Aceeași abordare va continua, cadrul de negocieri este public, toată lumea, inclusiv cei din regiunea transnistreană, pot să se informeze, să vadă exact care sunt obiectivele noastre în procesul de integrare. Tiraspolului, cred că trebuie să reflecte interesul cetățenilor și al oamenilor de afaceri. Dacă ne uităm pe dimensiunea economică, datorită acestei posibilități de a extinde comerțul cu UE, agenții economici din regiunea transnistreană au posibilitatea să facă comerț cu UE. Interesul economic dictează și interesul celor din regiune.

Evident că există un aspect politic al acestui proces, care este menținut la nivel de Chișinău și Tiraspol, dar aspectul cel mai important cred că este motivația economică, interesul cetățenilor, de a asigura stabilitatea, investiții, care merg mână în mână. Procesul de negocieri ne va oferi posibilitatea de a atrage fonduri noi, de a investi în infrastructura noastră de pe întreg teritoriul țării, inclusiv din regiunea transnistreană. Evident că acestea vor fi legate de anumite condiții pe care va trebui să le îndeplinim și aci la Chișinău și la Tiraspol, ca să existe mai multe oportunități și pentru acei oameni de afaceri ca să acceseze și mai mult piața UE. Cred că aceasta va fi abordarea.  ... Mai auzim din când declarații, dar comerțul continuă, oamenii de afaceri se conformează rigorilor prevăzute de noul Cod vamal, fiindcă ei înțeleg foarte bine că UE, piața UE, este cea care permite regiunii încă să se mențină. Cred că această înțelegere a lucrurilor va persista și vom reuși să avansăm, să convingem nu doar cetățenii, oamenii de afaceri, dar și pe cei din regiune care sunt responsabili de dialogul cu Chișinăul că altă cale decât o abordare pragmatică în interesul cetățenilor, decât să fie angajați în acest proces, nu există. Cred că lor le este clar și modul în care  acționează în ultimii doi ani de zile demonstrează acest lucru”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău