DOSAR TRANSNISTREAN | Ion Manole, Promo-LEX: Este timpul Chișinăului să pună presiune și să obțină drepturi pentru locuitorii regiunii transnistrene (AUDIO)
-
30 Ianuarie 2023 15:14
Autoritățile de la Chișinău ar putea fi declarate vinovate de încălcarea drepturilor omului din regiunea transnistreană la Curtea Europeană Pentru Drepturile Omului, după ce Federația Rusă nu va mai putea fi parte la aceste procese, iar relațiile economice dintre Tiraspol și Chișinău sunt tot mai strânse. Aceasta este opinia directorului Asociației Promo-LEX, Ion Manole, invitat în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean”, de la Radio Chișinău.
- „De încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului vor fi vizate acum, în prim plan, anume autoritățile de la Chișinău și acum va fi mult mai complicat să dai vina doar pe Federația Rusă, cred că, mai ales și datorită acestor relații pe care Chișinăul le are la nivel economic, din perspectiva acestor contracte și relații pe sectorul energetic, cred că Chișinăul are instrumente, a obținut anumite mijloace pe care le poate pune în aplicare în vederea obținerii unor garanții pentru cetățenii și locuitorii din stânga Nistrului. Dacă Chișinăul nu va fi capabil să facă acest lucru, să condiționeze respectarea drepturilor omului de anumite contracte, de anumite posibilități pe care le are Tiraspolul pentru comerț cu statele europene sau cu Occidentul, dacă Chișinăul nu va fi capabil să condiționeze și să obțină anumite garanții, eu cred că vom fi în stare să demonstrăm (n.r la CEDO) că Chișinăul este responsabil pentru încălcarea drepturilor omului.”
Chișinăul are obligația să apere toți cetățenii, inclusiv pe locuitorii din stânga Nistrului, pentru că are toate instrumentele legale și are toate instituțiile create pentru aceasta, a subliniat Ion Manole, comentând problema încălcării drepturilor omului, care rămâne nesoluționată, în timp ce relații economice între cele două maluri sunt relativ bune, se semnează contracte, se oferă autorizații de mediu, sau se fac importuri de milioane de euro.
-„Într-un conflict există întotdeauna cel puțin două părți, deci este important ca una dintre părți implicate în acest conflict să demonstreze deschidere, să demonstreze dorința de a rezolva acest conflict sau anumite aspecte ale conflictului. Să presupunem că anume acest lucru a fost făcut de Chișinău, să presupunem că Chișinăul a încercat și a demonstrat această deschidere deja de doi ani de zile. Deja dacă nu au reușit să obțină nimic pentru cetățeni, pentru locuitorii acestui teritoriu au tot dreptul, dar au și obligația, să pună în aplicare și alte mijloace pentru a obține ce este garanții. Să zicem că pentru început, Chișinăul a arătat această deschidere, le-a oferit și le-a păstrat toate modalitățile, instrumentele la care aveau acces din perspectiva comercială - energetică, tot așa. În momentul în care ei își păstrează aceste beneficii și nu fac niciun pas în vederea respectării, dar și schimbării situației drepturilor omului, cred că Chișinăul va arăta foarte prost dacă nu va aplica și sancțiuni, dacă nu va schimba tonul și nu va obține nimic pentru locuitori. Deci acum cred că este timpul Chișinăului să pună presiune și să obțină pentru locuitorii regiunii anumite drepturi și nu doar pentru locuitori, dar și pentru jurnaliști, pentru apărătorii drepturilor omului, dar și pentru reprezentanții structurilor de stat.
Nu te poți impune dacă nu știi foarte bine cum să o faci dacă există anumite interese, și eu sper foarte mult că nu mai există anumite scheme de corupție sau anumite scheme prin care anumiți funcționari sau reprezentanți ai statului mai beneficiază. Vorbeam anterior despre poliție (n.r Inspectoratul de Poliție din Bender), că azi lucrează în miliție și mâine vine în poliție, dar într-adevăr au fost foarte multe situații de acest gen. Noi am vorbit despre acest lucru și public și cu autoritățile la direct. Am obținut anumite garanții că totul este la control. Dar oamenii, cum ați menționat foarte corect, oamenii veneau la noi și ne spuneau, nu puteam avea încredere în polițiști, pentru că în marea lor majoritate 9n.r polițiștii), cei din Bender au afaceri în acolo și atunci el niciodată nu va merge împotriva regimului pentru a-mi apăra interesele, deoarece va suferi afacerea lui. Eu sper că nu mai există astfel de situații.
Chișinăul are această obligație pozitivă față de cetățeni, inclusiv față de locuitorii din stânga Nistrului, pentru că are toate instrumentele legale, pentru că Chișinăul are toate obligațiile internaționale de partea sa, pentru că Chișinăul are toate instituțiile create, finanțate de la buget din contul impozitelor noastre, care trebuie la fel să fie eficiente, fiecare instituție a statului trebuie să fie eficientă. Nu putem tolera argumente că nu sunt finanțați suficient de la buget, că nu le ajung, că au anumite probleme, mă refer la personal sau cadre profesioniste, sau alte instrumente, sau alte argumente pe care ei le invocă. Nu pot invoca astfel de situație din momentul în care ocupă o anumită poziție, din momentul în care a fost numit sau fost ales într-o anumită funcție de stat, ei au doar obligații față de cetățeni.”