DOSAR TRANSNISTREAN | Grigore Guzun, expert în relații internaționale: UE nu a declarat niciodată că regiunea transnistreană este o problemă pentru aderare(Audio)

  • 01 Iulie 08:25
0%
00:00:00
00:00:00

Uniunea Europeană nu a spus niciodată că Transnistria ar fi o problemă în calea aderării Republicii Moldova la UE, subliniază expertul în relații internaționale Grigore Guzun, de la WatchDog. El consideră că, dacă Chișinăul va reuși să ridice nivelul de viață al populației pe malul drept al Nistrului, în mod automat, beneficiile apropierii de UE se vor răsfrânge și asupra populației din raioanele de est.

Atragerea regiunii transnistrene în procesul de aderare a R. Moldova la UE nu va fi un proces ușor, dar este unul posibil de înfăptuit, consideră expertul. În acest sens, el remarcă faptul că din punct de vedere economic, dar și social, sunt anumite progrese privind apropierea celor două maluri ale Nistrului. Provocarea cea mai mare este dialogul politic și convingerea liderilor regimului de la Tiraspol:

Referitor la atragerea regiunii estice în procesul de aderare la UE, aici este o muncă deloc ușoară, dar posibilă. Majoritatea produselor fabricate în regiunea estică merg spre piața europeană, peste 70 la sută. Businessul deja este implicat în acest proces. Dacă ne referim la aspectul social. Oamenii de acolo sunt cetățenii noștri, au pașapoarte moldovenești, ei călătoresc de pe Aeroportul Chișinău. Progresul, modernizarea R. Moldova sunt vizibile. Provocarea cea mai mare este în sfera politică. Cum o reintegrăm politic. Aici trebuie multă diplomație. R. Moldova va merge pe calea politică, nicidecum militară. Businessul, poate că neoficial își dorește această aderare la UE, pentru că are potențial de fabricare a diferite produse. Pe de altă parte avem conducerea susținută de Kremlin, dar nu cred că asta va dura mult”.

În opinia expertului Grigore Guzun, Chișinăul are toate condițiile pentru rezolvarea conflictului transnistrean în 3-5 ani și trebuie să-și formuleze propriul model de rezolvare a diferendului, prin prisma aderării la UE:

„Cred că acum este perioada istorică cea mai importantă de a rezolva acest conflict. Avem toate condițiile - cele geopolitice, avem suportul UE. Deci, eu cred că acum am intrat într-o fază foarte importantă de rezolvare a acestui conflict. Cred că se va găsi voință politică atât la Chișinău, cât și în regiune ca acest conflict să fie rezolvat.

Avem lecții învățate din modelul Ciprului, dar trebuie să încercăm să formulăm modelul nostru de rezolvare a acestui conflict prin prisma aderării la UE. Se încearcă să se pună accent pe armata rusă de acolo, de fapt contingentul militar este mai mult compus din cetățenii noștri, este destul de mic. Dar dacă se va găsi diplomația necesară, condițiile necesare, va fi mai ușor de făcut…

Poziția de la Chișinău este în doi pași, malul drept și apoi malul stâng, cred că este soluția cea mai viabilă. Dacă reușim să creăm condiții de dezvoltare pentru cetățenii de aici, să reparăm drumuri, să atragem investiții, să avem salarii mai mari, atunci automat aceste procese vor trece și în regiunea estică. Poate că odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, dialogul dintre Chișinău și Tiraspol se va amplifica, este de dorit. Cred că și cei de la conducerea de acolo înțeleg că nu mai au alte soluție. Deja am intrat într-un moment istoric de rezolvare a acestui conflict. Mai devreme sau mai târziu vor fi nevoiți să intre într-un dialog mai aprofundat cu Chișinăul și cred că asta se va reuși în termen de 3-5 ani, a mai spus expertul Grigore Guzun. 

Uniunea Europeană nu a spus niciodată că Transnistria ar fi o problemă în calea aderării Republicii Moldova, subliniază expertul în relații internaționale Grigore Guzun, iar progresul nostru privind aderarea la UE va contribui și la reintegrarea regiunii transnistrene: 

„Din câte îmi amintesc, Uniunea Europeană niciodată nu a declarat că Transnistria este o problemă de aderare la UE. Nu este un conflict activ, este unul pe hârtie, înghețat, iar o regiune este controlată de niște separatiști. La acest moment armata nu mai este o provocare. Formatul de rezolvare, de reintegrare – acest conflict va fi rezolvat odată cu aderare la UE. Vor fi două procese  simultane, se vor completa, prin folosirea acestui soft power, prin bunăstarea malului drept îi vom convinge și pe cetățenii noștri și de pe malul stâng. Formatul 5+2 nu a adus niciun beneficiu RM, doar s-a menținut acest dialog. Beneficiile reale le-a adus Acordul de Asociere din 2014 și avem cifrele de export din regiune. Deci, vor fi aceste două procese care se vor completa – odată cu progresul nostru privind aderarea la UE vom avea și progrese la reintegrarea regiunii transnistrene. Astfel în 2030, cel târziu, vom deveni membri în componența UE așa cum trebuie să fim”, consideră expertul în relații internaționale Grigore Guzun.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:3,09 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
23
Sat
24
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău