DOSAR TRANSNISTREAN | Gheorghe Balan: Eu consider că procesul de reintegrare poate fi finalizat în decurs de câțiva ani, iar R. Moldova ar trebui să se pregătească pentru aceasta / VIDEO
-
15 Octombrie 2023 11:50
Procesul de reintegrare teritorială a R. Moldova poate fi finalizat în decurs de câțiva ani, consideră fostul viceprim-ministru pentru reintegrare Gheorghe Balan. El a subliniat, în cadrul emisiunii „Dosar transnistrean” de la Radio Chișinău, că în prezent contextul este favorabil Chișinăului, iar autoritățile trebuie să se pregătească minuțios pentru acest proces.
În prezent nu există un risc militar iminent din zona transnistreană, atât timp cât armata ucraineană rezistă și forțele ruse sunt ținute la distanță de R. Moldova. Gheorghe Balan a subliniat că acțiunile Tiraspolului depind de Moscova: „Atât timp ucrainenii rezistă și vor câștiga în acest război, noi suntem în siguranță, nu doar noi, R. Moldova, dar și alte state, pentru că există riscul că Rusia ar putea să-și deplaseze forțe și în altă parte, dacă nu va fi oprită în Ucraina.
Vorbind de riscurile din partea regimului de la Tiraspol, nu trebuie separate de riscurile care vin din partea Moscovei, n-aș vedea acel regim autonom, sau separat de Moscova. La momentul dat nu există un risc militar iminent, forțele ruse nu au reușit să ajungă în zona noastră. Tiraspolul a adoptat un limbaj mai calm și mai atent, încearcă să evite orice fel de mișcare bruscă, care ar putea duce la dispariția acestui regim, practic imediat. Regiunea transnistreană putea fi utilizată în prima fază a războiului, ca un cap de pod al armatei ruse, inclusiv era preconizat ca trupele ruse să ajungă pe partea de sud spre Odessa și trupele din regiunea transnistreană, cele rusești și paramilitare, să intervină într-un eventual atac asupra Odessei. La momentul de față, astfel de riscuri vedem că nu mai există, pentru că armata ucraineană a reușit să-i oprească pe ruși la o distanță destul de mare. Respectiv, nu trebuie să-i separăm pe cei de la Tiraspol de Moscova, deciziile pe care le vor lua cei de la Tiraspol vor fi dirijate de Moscova. De aceea, este necesar ca autoritățile să-și elaboreze propria viziune de reintegrare a R. Moldova și s-o promoveze la partenerii internaționali. Această reintegrare trebuie să fie în interesul populației, nu în interesul așa-numiților lideri de la Tiraspol, pentru că ei nu reprezintă interesele cetățenilor din regiunea transnistreană, care sunt cetățeni ai R. Moldova”.
Procesul de reintegrare a regiunii transnistrene poate fi finalizat în decurs de câțiva ani, iar Rep. Moldova trebuie să aibă propriul concept, pe care să-l promoveze partenerilor internaționali și să atragă fonduri externe pentru aceasta. De asemenea, procesul de aderare la Uniunea Europeană va ajuta la apropierea celor două maluri ale Nistrului, consideră Gheorghe Balan, care a fost șef al Biroului pentru reintegrare:
„Eu consider că procesul de reintegrare poate fi finalizat în decurs de câțiva ani. În acest timp Rep. Moldova ar trebui să se pregătească pentru acest proces. Pe lângă faptul că trebuie să pregătim acea viziune de reintegrare, pe care să o promovăm și să o consultăm cu populația din regiune, inclusiv cu partenerii internaționali, foarte mult va depinde și de evoluțiile din războiul din Ucraina. În același timp, autoritățile moldovenești de pe acum ar trebui să creeze un fond internațional, care ar aduna fondurile pentru acest proces de la partenerii de dezvoltare și ar crea acea pernă de protecție și de siguranță pentru populația atât din stânga Nistrului, cât și din dreapta Nistrului - ca acest proces să fie unul pozitiv și ca nivelul de viață să fie unul mai bun și să avem o perspectivă clară de dezvoltare a țării. Procesul de integrare poate fi finalizat în câțiva ani.
Situația în regiunea transnistreană este una vulnerabilă. Lumea a obosit să trăiască în acel ghetou, pentru că ei sunt limitați și în drepturi și în libertăți. Autoritățile moldovenești la momentul de față se mișcă cu pași rapizi în procesul de aderare la UE. Suntem stat candidat și sperăm că până la finele anului vom deschide negocierile, ceea ce va implica și surse considerabile pentru bugetul național. Noi deja avem nivelul de trai pe malul drept cu mult mai bun decât în regiunea transnistreană. De aceea, în cazul în care acele fluxuri de bani din partea UE vor veni în Rep. Moldova, acestea vor aduce o schimbare rapidă și cardinală a vieții și acel decalaj dintre dezvoltarea malului drept și stâng va crește și mai mult. Respectiv, și regiunea transnistreană va încerca să oprească acest conflict și să găsească o soluție. Eu aș considera că avem o perioadă de 2-3 ani în care acest proces poate fi finalizat. În momentul de față putem afirma că majoritatea acestor pârghii sunt deja în mâinile Chișinăului și Occidentului”.
Fostul vicepremier pentru reintegrare Gheorghe Balan consideră că în prezent contextul internațional este favorabil pentru rezolvarea dosarului transnistrean:
„Se încearcă evitarea greșelilor și a mișcărilor rapide care pot provoca aceste greșeli. Autoritățile gradual pregătesc terenul pentru acea reintegrare. Dacă vorbim despre aceeași dependență energetică - este un pas important în direcția reintegrării țării și scăderii dependenții Rep. Moldova față de Federația Rusă și față de regiunea transnistreană. Ceea ce ne pune pe altă poziție.
Dacă vorbim despre războiul din Ucraina, acesta este un alt factor care a contribuit la consolidarea controlului autorităților moldovenești asupra mișcării persoanelor, bunurilor prin și din regiunea transnistreană, pentru că toată această mișcare merge doar prin frontiera controlată de autoritățile moldovenești.
Un alt moment este că ucrainenii susțin mai activ poziția Rep. Moldova și o înțeleg mai bine decât anterior, pentru că ei au trecut prin aceleași probleme prin care noi am trecut în 1992. Astfel, ei acum percep și înțeleg mai bine situația și poate sunt chiar mai determinați, decât noi la momentul de față ca această reintegrare să se producă cât mai rapid.
Practic aceeași înțelegere o avem și cu ceilalți parteneri internaționali care conștientizează că existența unui focar la frontiera NATO și la frontiera UE, nu contribuie la o stabilitate. În același moment, conflictul transnistrean a fost înțeles de partenerii internaționali și acum se înțelege că în spatele acestei zone mereu a fost Federația Rusă. Poziția noastră pe care noi o spuneam, deja este percepută gradual și de către partenerii internaționali și acest lucru sperăm că ne va ajuta și va contribui ca acea viziune a Rep. Moldova să fie înțeleasă și promovată împreună cu noi de partenerii străini și împreună să vedem acest fenomen de separatism, care a existat în ultimii zeci de ani de zile, dispărut de pe teritoriul Rep. Moldova”.
Referitor la depozitul de armament din Cobasna, fostul vicepremier G. Balan a spus că R. Moldova trebuie să ceară verificarea acestuia de o structură internațională, distrugerea munițiilor, retragerea necondiționată a militarilor care se află ilegal în regiunea transnistreană și transformarea misiunii de pacificare din zona de securitate.
Această ediție a emisiunii Dosar transnistrean a fost realizată la Muzeul militar din Chișinău, unde am vizitat expoziția Martirii Neamului, dedicată celor căzuți în războiul ruso-moldav din 1992