DOSAR TRANSNISTREAN | Expertul în securitate Pavel Horea: Atât timp cât nu va fi soluționat acest conflict, trupele ruse, autoritățile neconstituționale și forțele paramilitare de acolo vor fi o amenințare (Audio)

  • 18 August 17:03
0%
00:00:00
00:00:00

Proiectul Strategiei Apărării Naționale, aprobat de Guvern, ca și Strategia securității naționale, identifică drept riscuri pentru R. Moldova agresiunea rusă împotriva Ucrainei și pericolul extinderii acțiunilor militare spre hotarele R. Moldova, operațiunile de tip hibrid și trupele ruse care staționează ilegal în regiunea transnistreană. În trei puncte ale acestei strategii este indicată Federația Rusă ca fiind sursa amenințărilor, observă expertul în securitate Pavel Horea, de la organizația Watch Dog.

El a amintit, în cadrul emisiunii, că Rusia a avut ca obiectiv crearea unui coridor terestru și conexiunea cu regiunea transnistreană, iar acest risc persistă atât timp cât durează războiul:

Din fericire pentru noi, nu s-a întâmplat acest lucru și cel mai probabil nu se va întâmpla în contextul acestui război. Federația Rusă nu mai are capacitatea logistică, nu mai are acele nave care i-ar fi permis, nici trupe care să avanseze… Au avut o singură șansă la începutul războiului, când au ocupat o parte din malul drept al râului Nipru și s-au îndreptat spre orașul Nicolaev. Nu le-a reușit din fericire. Sigur că riscul persistă atât timp războiul nu s-a încheiat favorabil Ucrainei... Dar e foarte bine că acest risc a fost spus în document și declarat atât de tranșant. Fiindcă, în celelalte strategii, Federația Rusă nu era indicată direct ca principalul pericol la adresa independenței și suveranității R. Moldova. Vedem că acum în trei puncte ale acestei strategii este indicată direct sau indirect Federația Rusă ca fiind sursa amenințărilor”.

Acele trupe ruse „GOTR” care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova, încalcă din start Constituția și statul de neutralitate și reprezintă un risc la adresa securității, mai subliniază expertul Pavel Horea:

 „Suntem un stat suveran, indivizibil, regiunea transnistreană este recunoscută la nivel internațional ca parte a R. Moldova, iar acele trupe rusești se află pe teritoriul R. Moldova ilegal, fără acordul guvernului de la Chișinău. Respectiv, aceste trupe ne încalcă suveranitatea și creează o situație de risc la adresa securității și integrității teritoriale a R. Moldova, alături de trupele paramilitare ale regimului de la Tiraspol… Este menținută și această confuzie între forțele de pacificare și forțele ruse din acel Grup operativ. Practic e același comandament, aceiași soldați care astăzi fac parte din trupele de pacificatori, iar mâine merg și păzesc acele depozite, sunt dislocați în acele cazărmi, vedem această rotație la ofițeri și soldați, care în mare parte sunt localnici… Atât timp cât nu va fi soluționat acest conflict transnistrean, trupele ruse, alături de autoritățile neconstituționale și forțele paramilitare de acolo vor continua să fie o amenințare la adresa integrității și a suveranității R. Moldova, subliniază expertul.

Un element al războiului hibrid sunt campaniile de dezinformare, inclusiv la adresa armatei naționale, doar pentru promovarea falsurilor în mediul online fiind alocate sume colosale, remarcă expertul Watch Dog, Pavel Horea:  

„Asemenea tipuri de operațiuni informaționale sunt parte a atacurilor hibride la adresa R. Moldova. Vedem practic acțiuni concertate atât din partea reprezentanților autorităților din Federația Rusă, cât și a politicienilor de la noi care promovează aceste narațiuni. În fiecare săptămână practic sunt abordate într-un mod distorsionat de mass-media controlată de guvernul din Federația Rusă, de purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova. (…) Sunt foarte multe narațiuni și falsuri ale propagandei ruse și ale acelor politicieni care susțin aici direct Federația Rusă și și-ar dori ca să recapete controlul. Vedem falsuri care nu au niciun fundament, sau preiau informații pe care le distorsionează și le promovează prin rețelele de socializare. Dacă vorbim de rețelele sociale, ei cheltuiesc sute de mii de euro în decurs de câteva luni pentru promovări, pentru reclamă sponsorizată pe Facebook, Tik-Tok, Instagram, prin care își promovează  narațiunile. Cheltuiesc sute de mii, este o sumă colosală, că nu vorbim de posturi TV unde sunt anumite costuri, sunt doar pentru promovarea unui produs în mediul online, ca să înțelegem nivelul de propagandă și resursele pe are le alocă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău