DOSAR TRANSNISTREAN | Analistul politic Mihai Isac: „UE este cel mai important partener comercial al regiunii transnistrene. Ei sunt mai europeni decât își dau seama” (Audio)

  • 12 Noiembrie 2023 13:50
0%
00:00:00
00:00:00

UE este cel mai important partener comercial al regiunii transnistrene. Implementarea reformelor va atrage partea de est în câmpul constituțional al R. Moldova, consideră analistul politic Mihai Isac. Totodată, el atrage atenția că grupările mafiote de la Tiraspol nu trebuie lăsate în viața politică de la Chișinău. În opinia analistului, în prezent Chișinău are mai multe oportunități de rezolvare a situației transnistrene.

Problema transnistreană, chiar dacă a rămas nerezolvată de peste trei decenii, nu este un dosar imposibil de rezolvat, consideră analistului Mihai Isac: „În acest moment, Transnistria, regiunea de est ocupată ilegal de forțe militare ruse și de grupările mafiote afiliate, joacă rolul pentru care a fost concepută – să fie o buturugă pentru R. Moldova, o piatră de moară. Da, este o problemă de peste trei decenii, dar este o problemă pe care trebuie s-o rezolvăm. Autoritățile de la Chișinău trebuie să renunțe la ase comporta cu mănuși cu liderii de acolo. Au fost ierni grele, dar R. Moldova nu a cedat șantajului Rusiei.

Este nevoie de deschiderea negocierilor politice. Este necesară în primul rând implementarea reformelor. În momentul în care implementezi niște reforme care ar duce la creșterea nivelului de trai al populației din zona controlată de autoritățile constituționale, atunci și populația aflată sub administrația de ocupație va înțelege că este mai bine să revină în câmpul constituțional al R. Moldova. Este adevărat că nici nu putem permite intrarea pe nepusă masă în acest câmp constituțional, pentru că R. Moldova are multe probleme interne. Nu putem permite unor grupuri mafiote, cum este Șerif, să înceapă să controleze nu doar viața politică din regiunea de est, dar și viața politică de la Chișinău. Trebuie gândite anumite mecanisme care pot opri sau pot tempera influența geopolitică rusă”, spune Mihai Isac.

Expertul consideră că regimul de la Tiraspol este pus în situația să negocieze și să identifice o soluție pentru a se înțelege cu Chișinăul, deoarece Kievul nu va mai tolera existența unei enclave militarizate proruse în coasta sa.

„Toată lumea vrea rezolvarea pe cale pașnică a acestui conflict, este necesară retragerea forțelor militare ruse, este necesară dezarmarea grupărilor paramilitare din regiune, iar acest lucru se poate face cu sprijinul UE. Și liderii de acolo și elita economică trebuie să înțeleagă că nu au unde să se ducă. Ucraina nu pleacă nicăieri, România nu pleacă nicăieri, UE nu pleacă nicăieri. Această geografie care inițial i-a ajutat, acum îi condamnă să identifice o soluție pentru a se înțelege cu Chișinăul. În momentul în care se va rezolva conflictul din Ucraina, autoritățile de la Kiev nu vor mai tolera existența unei enclave militarizate proruse în coastă. Acest lucru trebuie înțeles și la Chișinău, trebuie adoptate anumite măsuri, inclusiv desfășurarea unei misiuni internaționale în mod unilateral, civilă, care să-și desfășoare activitatea inițial în zona controlată de R. Moldova în Zona de Securitate. Este absolut necesar ca o misiune civilă să preia controlul acelei regiuni”, a spus Mihai Isac.

Republica Moldova, în acest moment, are și capacitatea să folosească metode de rezolvare a situației transnistrene care nu au mai fost folosite în altă parte, inclusiv sancțiunile, consideră expertul.

Este necesar de a implementa aceste reforme și să nu cădem în teoria drobului de sare specifică modului în care autoritățile au gestionat relația cu regimul de la Tiraspol de-a lungul anilor. Este necesară implementarea reformelor și dacă autoritățile de la Chișinău își vor face treaba și rezolvarea diferendului transnistrean, rezolvarea pașnică și pe cale politică a diferendului, ar rămâne singura problemă nerezolvată în R. Moldova, în mod sigur, la nivelul UE, la nivelul altor parteneri strategici, se vor găsi soluții pentru acest dosar. Nu este un dosar imposibil de rezolvat. Deja situația din regiune este mult diferită. Să nu uităm, Ucraina nu mai e condusă de autorități proruse, este o Ucraină cu accent puternic proeuropean. Și este greu de crezut că atunci când ești între Chișinău și Kiev, între două capitale care doresc să rezolve pe cale pașnică problema din Transnistria, că nu se vor identifica modalități. În momentul în care autoritățile de la Chișinău vor înțelege că nu ai cu cine discuta dincolo, sau că influența rusă chiar rămâne atât de mare și nu se înțelege că trebuie purtate discuții, pot fi aplicate și alte metode de convingere. Pentru asta există și sancțiunile. În primul rând, nu mai trebuie să tolerezi situația când un „ministru” transnistrean își bea cafeaua în centrul Chișinăului. Nu există absolut nicio scuză. Autoritățile de la Chișinău pot folosi metoda sancțiunilor cu caracter personal, dar implementate, pentru a convinge acele personaje să negocieze.

UE este cel mai important partener comercial al Transnistriei. Asta ar trebuie spus în fiecare zi și la fiecare transnistrean, pentru că ei sunt mai europeni decât își dau seama”, a conchis analistul Mihai Isac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău