DOSAR TRANSNISTREAN | Alexandru Flenchea: „Epoca conflictelor înghețate pare să se fi sfârșit. Este o lecție și pentru noi, trebuie să acționăm” (AUDIO)

  • 04 Noiembrie 2023 13:40
0%
00:00:00
00:00:00

R. Moldova este în continuare expusă riscurilor de securitate, iar dosarul transnistrean nerezolvat rămâne cea mai mare provocare, consideră analistul pe probleme de securitate Alexandru Flenchea, directorul organizației Inițiativa pentru Pace, fost vicepremier pentru reintegrare. „Epoca conflictelor înghețate pare să se fi sfârșit. Este o lecție și pentru noi și trebuie să tragem concluziile, dar cel mai important – să acționăm”, a subliniat expertul.

În actualul context de securitate, în care conflictele se dezgheață, R. Moldova nu-și poate permite să lase dosarul transnistrean nerezolvat. Acesta rămâne în continuare cea mai mare provocare de securitate pentru R. Moldova, a subliniat fostul vicepremier pentru reintegrare:

Este pace la noi în țară, nu și  în imediata vecinătate. Asta înseamnă că suntem în continuare expuși riscurilor, respectiv, trebuie să eliminăm orice amenințare și orice factor de risc pentru subminarea păcii. Aici mă refer, bineînțeles, la conflictul transnistrean. Un conflict înghețat, un conflict nerezolvat, o problemă pentru R. Moldova din prima zi de independență, o problemă în continuare nerezolvată, care ne amenință în continuare securitatea și siguranța noastră zi de zi.

 „Orice conflict nerezolvat, orice conflict aparent înghețat, or noi nu avem un conflict înghețat, noi avem o rezolvare înghețată a conflictului și asta e principala noastră problemă - că rezolvarea acestui conflict a fost pusă pe pauză, lucru pe care nu putem să ni-l permite în actualul context, în care conflictele se dezgheață. Suntem avantajați în raport cu alte zone de conflict prin faptul că niciuna din părți nu-și dorește un război, nu-și dorește un conflict armat. Nu avem tensiuni la nivel de oameni, nu avem ură care ar putea să declanșeze un nou conflict, toate sunt avantaje și atuuri ce trebuie valorificate pentru că reprezintă un fundament foarte bun pentru rezolvarea durabilă a conflictului”, a subliniază fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea.

El a apreciat faptul că reintegrarea R. Moldova este una din acțiunile prioritare în proiectul Strategiei securității naționale: „M-am bucurat să văd în sfârșit într-un document de politici problema reintegrării, nu pe ultimul loc, chiar în mijlocul listei de activități prioritare. Acțiunile urmează să fie detaliate în strategii sectoriale de securitate, într-o viitoare strategie de reintegrare, documentul de politici pentru întreg guvernul, nu doar pentru vicepremierul pentru reintegrare, pentru tot statul R. Moldova, toate puterile din stat, un document de politici global, cu rol atribuit fiecărui actor din această țară, statali și nestatali, societatea civilă, partidele politice trebuie să aibă un rol în procesul de restabilire a integrității noastre. Acesta urmează să fie elaborat și prezentat public pentru dezbateri”.  

Fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea consideră că acum avem cea mai bună oportunitate de rezolvare a conflictului transnistrean și a subliniat că alta nu va mai fi foarte curând: „Nu cred că avem luxul de a aștepta momentul potrivit. Momentul potrivit nu vine când stai să-l aștepți. De fapt, avem o fereastră de oportunitate de rezolvare a acestui conflict. Deschisă, chiar dacă pare paradoxal, de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, fereastră care se poate închide oricând, pentru că în momentul în care războiul se va termina înseamnă că toate procesele de transformare a păcii, de construire a păcii, vor fi puse pe pauză, situația va fi înghețată și nimeni nu va interveni peste un nou echilibru de dragul. R. Moldova…

Timp de cel puțin două decenii, după ce s-au încheiat toate războaiele care au însoțit destrămarea URSS și al întregului bloc socialist, războiul de la noi de la Nistru, din Caucaz, din Balcani, când pacea, stabilitatea și bunăstarea s-au restaurat în Europa, niciun actor de pe scena internațională nu a avut niciun interes să schimbe acest statu-quo, pentru că e pace, inclusiv în R. Moldova, de pe cele două maluri ale Nistrului nu se împușcă, de ce să intervii, să pui în pericol acest echilibru de forțe, inclusiv militare, foarte fragil. Dar și oportunitatea de a fi în centrul atenției, pe care noi deja o ratăm. Pentru că, de câte ori vine la Chișinău un secretar de stat american? Exact o dată în 30 de ani, prima dată în martie 1992 când a început războiul, și în martie 2022, după ce a început războiul în Ucraina. Am avut numeroase vizite ale miniștrilor de externe, șefi de state și de guverne, inclusiv din țări care nu și-au trimit niciodată miniștrii aici. S-a întâmplat pentru că a început războiul în Ucraina și R. Moldova e cea mai apropiată pe și cea mai afectată de război după Ucraina, un element de vulnerabilitate în toată construcția de securitate din Europa... N-o să mai aveam atâția lideri interesați și gata să ne asculte și să ne aude, imediat ce în Ucraina se va instaura pacea”, a explicat analistul în probleme de securitate, Alexandru Flenchea.  

El a subliniat că sistemul energetic al R. Moldova, care în prezent rămâne dependent de centrala din stânga Nistrului, trebuie reconstruit. „Acest sistem energetic nu poate asigura adevărata securitate energetică a R. Moldova. Trebuie reconceput în primul rând și reconstruit sistemul energetic al țării, de la zero. Avem nevoie de mai multă infrastructură de transport și interconectări cu UE, dar și de mai multă generare proprie. Pentru că, pe lângă faptul că nu avem infrastructura necesară ca să substituim energia din stânga Nistrului, cu cea cumpărată din România, de exemplu, nu avem suficiente fire de tensiune înaltă, ca să nu mai spun că cele pe care le avem trec tot prin MGRES. Acolo este nodul de distribuție și nu suntem conectați direct la România”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:5,66 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
16
Sun
13
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău