DOSAR | Fostul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria, ambasador al Germaniei la București
-
11 Ianuarie 2017 09:48
Fostul reprezentant special al președinției germane a OSCE pentru Transnistria, Cord Meier-Klodt, este noul ambasador al Germanei la București. Acesta i-a înmânat luni ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu, copiile scrisorilor de acreditare, prilej cu care cei doi au pus accent pe importanța cooperării aprofundate româno-germane în plan european, informează un comunicat MAE.
”Demnitarul român a adresat noului șef al misiunii diplomatice germane la București felicitări și urări de succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-l de întregul sprijin al Ministerului Afacerilor Externe în desfășurarea activității sale în România”, se arată în comunicat.
Amintim că, pe parcursul anului 2016, când Germania a deținut președinția în exercițiu a OSCE, Cord Meier-Klodt, a ocupat funcția de reprezentant special al țării sale pentru reglementarea conflictului transnistrean.
În această calitate, diplomatul german și-a adus contribuția la reluarea, după o pauză de aproape doi ani, a negocierilor în formatul 5+2, cu participarea reprezentanților Chișinăului și a Tiraspolului, precum și a Rusiei și Ucrainei – în calitate de mediatori, și Uniunii Europene și SUA – ca observatori.
O nouă rundă de negocieri în acest format s-a desfășurat pe 2 și 3 iunie la Berlin. La finalul acestei reuniuni a fost semnat un protocol din șapte puncte, care forța autoritățile moldovene să accepte soluții, de facto, în favoarea administrației separatiste de la Tiraspol, potrivit unor reprezentanți ai societății civile de la Chișinău. Printre acestea ar fi cele care priveau apostilarea diplomelor de studii eliberate la Tiraspol, circulația automobilelor cu numere de înregistrare transnistrene sau dosarele penale instrumentate de organele de anchetă de la Chișinău împotriva unor demnitari din stânga Nistrului.
Drept urmare, un grup de lideri de opinie, șefi ai unor cunoscute organizații neguvernamentale de la Chișinău, au semnat în august 2016 o „Declarație cu privire la liniile roșii ale reglementării transnistrene”. Aceștia s-au s-au arătat profund îngrijorați de „izolarea si obstrucționarea eforturilor R. Moldova în formatul 5+2 prin multiplicarea presiunilor asupra autorităților sale constituționale pentru a le determina să facă cedări unilaterale si incompatibile cu normele si principiile dreptului internațional”.
În pofida eforturilor depuse de președinția germană, o altă rundă de negocieri pe parcursul anului 2016 nu a reușit să fie convocată, Chișinăul și Tiraspolul acuzându-se reciproc de obstrucționarea tratativelor.
Menționăm că experiența diplomatică a lui Cord Meier-Klodt a debutat în 1985 când a lucrat la ambasada Germaniei de Vest în Ghana, pentru ca ulterior să revină în centrala Ministerului Afacerilor Externe german, pe atunci cu sediul la Bonn, potrivit CaleaEuropeana.ro
Între 1992 și 1995, Meier-Klodt a fost consul general la Sankt Petersburg, pentru ca apoi să lucreze la misiunea permanentă a Germaniei la ONU. Din 1998 și până în 2002 a revenit în centrala MAE german.
Între 2002 și 2005 a fost ofițer de presă la ambasada Germaniei din Moscova. Cord Meier Klodt a lucrat ca atașat cultural și la ambasada Germaniei la Londra.
Înainte de a fi responsabil pentru chestiunea transnistreană în timpul președinției germane a OSCE, noul ambasador al Germaniei la București a fost între 2014-2015 reprezentant al Ministerului federal de Externe german pentru probleme legate de Rusia, Belarus, UCraina, Caucaz și Asia Centrală.