Dorin Recean: R. Moldova are nevoie de un sistem de apărare antiaeriană modernizat pentru a contracara amenințările din partea Rusiei, accentuate de invazia Moscovei în Ucraina

  • 19 Decembrie 2023 09:03
Dorin Recean: R. Moldova are nevoie de un sistem de apărare antiaeriană modernizat pentru a contracara amenințările din partea Rusiei, accentuate de invazia Moscovei în Ucraina

Republica Moldova are nevoie de un sistem de apărare antiaeriană modernizat pentru a contracara amenințările din partea Rusiei, accentuate de invazia Moscovei în Ucraina, a declarat ieri premierul Dorin Recean în cadrul unui interviu televizat, la trei zile după ce Parlamentul de la Chișinău a aprobat o nouă strategie de securitate care identifică Moscova ca fiind cea mai mare amenințare la adresa securității Republicii Moldova și a guvernului său pro-european, transmite Radio Chișinău.

Dorin Recean a declarat că Republica Moldova intenționează, cu ajutorul aliaților săi din UE și NATO, să achiziționeze un sistem modern de apărare aeriană pentru a-și apăra aeroporturile și principalele sisteme de infrastructură. Dorin Recean a repetat teza principală a noii strategii de securitate, desemnând Rusia drept cea mai mare amenințare cu care se confruntă țara sa. „Amenințarea la adresa securității noastre este Kremlinul, Federația Rusă și modul în care aceasta se raportează la vecinii noștri și la noi", a declarat el la TV8.

Premierul moldovean a remarcat că Rusia a oprit luna aceasta importurile de produse agricole cheie din Republica Moldova și a citat un decret semnat luni de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care simplifică procedurile pentru ca moldovenii să devină cetățeni ruși. El a spus că aceasta este „o încercare de a recruta carne de tun pentru războiul său din Ucraina". 

Republica Moldova, are în prezent doar un sistem rudimentar de apărare aeriană, o rămășiță a perioadei în care a fost republică sovietică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău