Dorin Recean: „Neutralitatea nu ne apără în caz de agresiune” (Revista presei)

  • 17 Februarie 2023 09:16
Dorin Recean: „Neutralitatea nu ne apără în caz de agresiune” (Revista presei)

În R. Moldova a fost învestit un nou Guvern PAS, într-o componență fără mari schimbări, titrează Europa Liberă. Parlamentul a oferit vot de încredere cabinetului de miniștri condus de Dorin Recean și a aprobat programul de guvernare - „Moldova prosperă, sigură, europeană”.

Procedura a avut loc pe fundalul unor proteste organizate de opoziție în fața Parlamentului. „Sarcina noului guvern este să ofere siguranță cetățenilor și să pună R. Moldova pe un făgaș de dezvoltare”, a declarat președinta Maia Sandu. Printre obiectivele noului guvern sunt deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, asigurarea ordinii în instituțiile de stat, dezvoltarea economică, continuarea reformei justiției și accelerarea luptei cu corupția. „O altă prioritate este pacea și stabilitatea. Noi trăim vremuri tulburi, care nu au mai existat și noi împreună trebuie să facem față acestor provocări. Trebuie să investim în capacitatea noastră tehnică și umană de apărare”, a spus Recean de la tribuna Parlamentului. Întrebat de deputați despre riscurile de securitate la adresa R. Moldova, Recean a estimat că valul atacurilor hibride va crește. El a mai spus că grupurile criminale din R. Moldova s-ar fi aliniat la eforturile Rusiei de a deturna parcursul european al R. Moldova. „Instituțiile sunt pregătite să facă față acestor atacuri și deja fac față”, a dat asigurări Dorin Recean.

DW reține declarația premierului Dorin Recean la învestire: „Neutralitatea nu ne apără în caz de agresiune”. Potrivit lui Recean, următorul val de amenințări hibride împotriva Moldovei abia începe, iar instituțiile trebuie să fie pregătite să facă față acestor provocări mari, inclusiv, „să fie interoperabile cu instituțiile din alte state”. „În toamnă s-au cheltuit sume enorme, furate anterior de la cetățeni, pentru a răsturna actuala guvernare. Grupurile criminale credeau că astfel vor scăpa de pedeapsă, iar interesele lor au concrescut cu cele ale Kremlinului, care urmărea deturnarea cursului pro-european al Moldovei. Instituțiile din Moldova au dejucat impecabil acel plan”, a menționat Dorin Recean. În timpul audierilor parlamentare, deputații pro-ruși au vrut să afle poziția noului premier vizând neutralitatea militară și rămânerea în continuare a Moldovei în Comunitatea Statelor Independente (controlată de Rusia). Dorin Recean le-a spus că „s-ar putea ca, în curând, statutul de neutralitate al Moldovei să nu mai funcționeze”: „Neutralitatea nu ne poate apăra în caz de agresiune. De aceea trebuie să ne consolidăm securitatea și apărarea. Trebuie să avem în vedere limitarea acestui instrument de politică externă numit neutralitate. Esența problemei este apărarea statului împotriva agresiunii hibride și militare”, a explicat Recean în Parlament. De asemenea, el a pledat pentru intensificarea procesului de curățare a justiției de elemente criminale și corupte, iar în ceea ce privește problema transnistreană a spus că aceasta trebuie soluționată exclusiv pe cale pașnică: „Trupele ruse dislocate ilegal în Moldova trebuie retrase, iar zona transnistreană trebuie demilitarizată”, a precizat Dorin Recean, citat de DW.

Care vor fi primele decizii ale Guvernului Recean, după ce ștafeta a fost transmisă, scrie portalul Anticorupție.md. Natalia Gavrilița l-a așteptat, joi seara, pe succesorul său, Dorin Recean, la Guvern. Fosta șefă a cabinetului de miniștri i-a urat succese în implementarea reformelor și a accentuat că așteptările sunt foarte mari. Între timp, Executivul a anunțat prima ședință în noua componență, care cuprinde aprobarea a două Strategii, una cu referință la mediu și alta privind dezvoltarea agrară. Natalia Gavrilița i-a promis noului premier că va continua să fie alături de Guvern, deja din postura de prim-vicepreședintă a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Ziarul de Gardă scrie despre averea lui Dorin Recean: Casa din Chișinău, vila din România și firmele la care este asociat. Dorin Recean, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru al R. Moldova, locuiește într-o casă în orășelul Codru din municipiul Chișinău, construită pe un teren cumpărat de familia sa la mijlocul anilor ’90. În 2021, familia Recean a achiziționat o vilă în satul Câmpu Cetății din comuna Eremitu, județul Mureș, la câțiva km de stațiunea balneo-climaterică Sovata.  Oficial, el are calitatea de fondator la trei companii înregistrate în R. Moldova, în toate trei fiind asociat cu Traian-Cătălin Giosan, administratorul postului de televiziune PRO TV Chișinău. Din cele trei companii, cei mai mulți bani în 2021 i-a adus firma care gestionează în R. Moldova cele două restaurante de tip fast-food ale mărcii KFC. În 2021 familia Recean a raportat venituri oficiale de peste 6,5 milioane de lei, majoritatea banilor, 4,8 milioane de lei, fiind obținuți de soția sa, Stela Recean, care este vicepreședintă a Consiliului de Conducere a Moldova-Agroindbank, scrie Ziarul de Gardă.

Ziarul Național preia un reportaj video de „Acasă la cel de-al 16-a PRIM-MINISTRU al R. Moldova. Ce spun sătenii despre Dorin Recean și ce așteptări au de la noul GUVERN”. Dorin Recean, s-a născut și a copilărit în nordul R. Moldova. Mai exact, în satul Mândâc, din raionul Drochia, scrie NordNews. „Sâmbătă, la bazar, toți mândăcenii se bucurau că Recean al nostru o să ne facă bine”, a menționat un locuitor din Mândâc. Dorin Recean se trage dintr-o familie de intelectuali. Tatăl său, Pavel Recean, a fost profesor de fizică și matematică, iar mama sa, Eliza Recean, învățătoare de clasele primare. „El la toate disciplinele avea nota maximă, 10. Absolut la toate obiectele, el a fost un elev model pentru toți colegii săi”, a povestit Olga Cucoș, profesoară de limbă română. Mai multe vedeți pe Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău