Dorin Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani: „Rep. Moldova a făcut un salt enorm în ceea ce privește înțelegerea statutului de neutralitate”

  • 18 Mai 2023 13:44
Dorin Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani: „Rep. Moldova a făcut un salt enorm în ceea ce privește înțelegerea statutului de neutralitate”

Pacea și securitatea Rep. Moldova și a întregii Europe este asigurată în prezent de Ucraina, care luptă îndârjit și apără inclusiv sistemul de valori democratice în care vrem să trăim cu toții, a declarat astăzi la București, premierul Dorin Recean, în cadrul Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani. În acest context, el a spus că războiul de agresiune a provocat discuții serioase privind statutul de neutralitate a Rep. Moldova. La rândul său, premierul de la București, Nicolae Ciucă, a evidențiat importanța revizuirii planurilor de apărare în regiune, pe fundalului războiului brutal de agresiune dus de Rusia în Ucraina, transmite Radio Chișinău.

Premierii de pe ambele maluri ale Prutului au participat la cea de-a șaptea ediție a  Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, în cadrul panelului dedicat sporirii rezilienței statelor afectate de crizele actuale prin cooperare.

Șeful Executivului de la Chișinău Dorin Recean a atenționat asupra războiului  hibrid dus de Rusia în Rep. Moldova.

El a mulțumit, totodată în mod special României și statelor occidentale pentru sprijinul în depășirea crizei energetice din această iarnă. Dorin Recean a subliniat că dacă la începutul războiului Rep. Moldova era dependentă în totalitate de resursele rusești, astăzi poate să facă față fără gazul și energia rusească.

„Republica Moldova este atacată hibrid. La Chișinău încă nu cad rachete, datorită ucrainenilor. Dar Republica Moldova este atacată hibrid - propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite pentru a provoca și a destabiliza Republica Moldova, ură interetnică promovată activ de canale rusești și așa mai departe...", a declarat premierul.

Dorin Recean a spus că războiul de agresiune a adus în discuții statutul de neutralitate a Rep. Moldova

”Rep. Moldova a făcut un salt enorm în ceea ce privește înțelegerea statutului de neutralitate. Am înțeles că el nu te poate apăra acolo unde el nu este respectat. Anume Rusia nu a respectat și nu respectă statutul de neutralitate al Rep. Moldova. De aceea societatea acum este într-o discuție foarte serioasă capacitatea noastră de apărare care trebuie consolidată” a declarat Dorin Recean.

Premierul a mai subliniat că  Republica Moldova își înțelege rolul ei în această situație, că trebuie să participe la apărarea unei frontiere de 1.200 de kilometri, care este și frontiera Uniunii Europene.

Dorin Recean a punctat că obiectivul suprem de țară  pentru Rep. Moldova, este integrarea europeană, care va continua în pofida crizelor și situației extrem de complicate prin care trece societatea.  

Premierul de la București, Nicolae Ciucă, s-a referit la necesitatea continuării sprijinirii Rep. Moldova, a cărei securitate depinde de situația din Ucrainei, subliniind rolul pe care îl joacă România în regiune.

Este un efort general al întregii societăți, apoi, un efort aliat, dar care ne privește direct și privește și capacitatea de sprijin a Ucrainei, cu tot ceea ce putem, pentru a câștiga acest război, tot așa cum trebuie să sprijinim și Republica Moldova, pentru a contracara efectele secundare ale războiului curent, securitatea sa fiind pe deplin interdependentă cu securitatea Ucrainei.”, a spus Nicolae Ciucă.

Forumul este cel mai important eveniment din România dedicat securității în regiunea Mării Negre și Balcani, la care participă înalți oficiali civili și militari, diplomați, experți de renume din state membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere, potrivit caleaeuropeană.ro

Printre temele abordate în această ediție, se numără procesul de reconstrucție al Ucrainei, suportul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, arhitectura de securitate europeană după război, securitatea energetică în Europa, reziliența cibernetică și altele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău