Dorin Recean: Guvernul va asigura din bugetul central majorări de salarii pentru primari

  • 10 Decembrie 2023 11:40
Dorin Recean: Guvernul va asigura din bugetul central majorări de salarii pentru primari

Guvernul va asigura din bugetul central majorări de salarii pentru primari, viceprimari și secretarii de consilii. Asta însă înseamnă că autoritățile locale și cele centrale trebuie să lucreze împreună pentru a genera mai multe venituri la nivel local și a justifica creșterile salariale. Declarațiile au fost făcute de premierul Dorin Recean în cadrul Forumul primarilor, desfășurat la Chișinău, transmite IPN.

Premierul a mai spus că Guvernul va pune la dispoziție instrumentele necesare, dar și Parlamentul va ajuta prin oferirea competențelor necesare pentru a genera venituri la nivel local.

Potrivit prim-ministrului, este foarte clar că Moldova se integrează în Uniunea Europeană și este evident că este sarcina autorităților de a explica beneficiile integrării europene. Ele se referă nemijlocit la cetățeni, condițiile de trai, condițiile de educație pentru copii, de dezvoltare pentru familiile tinere, de organizare a activității în cadrul localităților, de stimulare a activității economice pentru întreprinzătorii care își asumă riscuri.

Premierul a mai remarcat că în primul trimestru al anului 2024 vor fi aprobate toate instrumentele necesare provizorii privind descentralizarea. Ministerul Finanțelor are în analiză modelul de descentralizare în special ce vizează impozitul pe venitul persoanelor fizice și, respectiv, va avansa pe acest subiect.

Potrivit lui Dorin Recean, obiectivul Guvernului este cel care l-a trasat președintele Maia Sandu, de a aduce Europa acasă. Deja se construiesc drumuri, se repară școli și grădinițe, dar și se dezvoltă alte proiecte care fac viața mai confortabilă în cadrul programului „Satul European”. Aici e nevoie de primari onești și integri, care să muncească alături de localnici și să îndeplinească obiectivele.

Creșterea salariilor primarilor, viceprimarilor și secretarilor consiliilor locale a fost cerută Guvernului în cadrul forumului de către președinta Maia Sandu. „Nu poți cu salarii derizorii să conduci o comunitate spre bunăstare”, a spus șefa statului.

Forumul Primarilor cu genericul: „Viitorul administrației publice locale” este organizat de Guvern, în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, sub egida președintei Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău