Dorin Recean, despre foametea provocată de regimul stalinist: „O rană cumplită care nu se va vindeca niciodată complet”

  • 20 Aprilie 11:40
Dorin Recean, despre foametea provocată de regimul stalinist: „O rană cumplită care nu se va vindeca niciodată complet”

„Chin, suferință și deznădejde – asta au simțit sute de mii de oameni nevinovați de toate etniile în timpul foametei organizate de autoritățile sovietice din anii 1946–1947 - o rană cumplită care nu se va vindeca niciodată complet.”, a scris premierul Dorin Recean într-o postare comemorativă pe Facebook.

 
„Foametea necruțătoare, impusă cu brutalitate și folosită de regimul comunist ca instrument de opresiune și control imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, a dus la moartea a peste 123 de mii de oameni din toate regiunile țării. Alte circa 400 de mii de persoane au fost afectate grav de malnutriție, dar au supraviețuit.
 
Astăzi ne amintim cu durere de cel mai traumatizant fenomen din istoria recentă a țării noastre, despre care istoricii spun că a fost mai cumplit decât deportările în masă, după numărul de vieți omenești pierdute în timp de pace. Responsabilitatea noastră este să păstrăm memoria acelor oameni, să consolidăm pacea și democrația, și să facem tot ce ne stă în putință pentru a construi o societate dezvoltată, în care cetățenii sunt respectați și protejați.”
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău