Dorin Purice: „Creșterea participărilor femeilor în poliției, toleranță zero față de corupției, poliția comuniară, îmbunătățirea de reacție a poliției, eradicarea violenței în familie”

  • 01 Iulie 2019 17:11
Dorin Purice: „Creșterea participărilor femeilor în poliției, toleranță zero față de corupției, poliția comuniară,  îmbunătățirea de reacție a poliției,  eradicarea violenței în familie”

Reforma poliției este în continuare unul dintre obiectivele majore ale Ministerului Afacerilor Interne, a declarat astăzi secretarul de stat al MAI, Dorin Purice, în cadrul lansării publice a proiectului „Monitorizarea civică a reformei Poliției în R.Moldova”, implementat de Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Uniunii Europene, relatează Radio Chișinău.

Dorin Purice consideră că realizarea reformei în cadrul poliției nu poate avea loc fără o participare activă a societății civile care are un rol crucial în procesul de luare a deciziilor, cooperare și asigurare a transparenței.

„Creșterea participărilor femeilor în poliției, toleranță zero față de corupției, poliția comuniară,  îmbunătățirea de reacție a poliției,  eradicarea violenței în familie, reducerea accidentelor rutiere, sistemul dual de ordine și securitate publică, eradicarea relelor tratamente și apărarea drepturilor  fundamentale ale omului, sunt beneficiile și obiectivele principale ale acestei reforme”, a spus Dorin Purice. 

Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a specificat că bugetul proiectului „Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova” este de 480 de mii de euro, contribuția UE fiind de 384 mii de euro.

„Acest proiect este compus din trei momente. Primul ar fi monitorizarea cuprinzătoare a strategiei de dezvoltare a poliției și a programului UE de suport bugetar. Apoi vom organiza șase mese rotunde pentru prezentare celor șase rapoarte și vom organiza nouă dezbateri privind țintele, și rezultatele, acestei reforme. A treia componentă este acordarea de subgranturi pentru organizațiile societății civile locale și instituțiile media care sunt interesate să monitorizeze reforma poliției”, a menționat Ion Manole. 

Prezent la eveniment, ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, a ținut să precizeze că acest proiect este foarte aproape de valorile fundamentale ale Uniunii Europene, legate de buna guvernare și transparență.

 

„Mă bucur că și conducerea ministerul și inspectoratul de poliție împărtășesc ceea ce trebuie de făcut pentru a schimba percepția poliție de la organizație de putere, la o instituție orientată spre servicii”, a precizat Peter Michalko.

Proiectul „Monitorizarea civică a reformei Poliției în Republica Moldova” a început în decembrie 2018 și ar urma să se încheie la 13 decembrie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău