Dorin Chirtoacă: Alianța din CMC este constituită în proporție de 99,9%

  • 03 Septembrie 2015 16:46
Dorin Chirtoacă: Alianța din CMC este constituită în proporție de 99,9%

Formarea unei alianțe pro-europene în Consiliul Municipal Chișinău, anunțată pentru dimineața zilei de joi, a fost amânată până la ora 20.00.

Semnarea Acordului a fost transferată pentru seara acestei zile, la insistența consilierilor din partea PLDM și PD, care au invocat necesitatea unor consultări suplimentare la birourile politice ale formațiunilor din care fac parte. 

Formarea unei Alianțe pro-europene în Consiliul Municipal Chișinău era programată pentru ora 9.00, ca ulterior la ora 10 să fie desfășurată și ședința CMC. După aproape cinci ore de discuții cu ușile închise consilierii au decis să amâne semnarea Acordului de constituire a noii coaliții pentru diseară la ora 20.00.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a menționat că amânarea a fost solicitată de consilierii de la Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat, care au declarat că mai au nevoie de a consulta, la birourile politice ale partidelor din care fac parte, unele modificări la Acordul de constituire a Alianței.

„Lucrurile au fost decise în proporție de 99,9 %. Unii consilieri au anunțat că mai au nevoie de timp pentru consultări pe interiorul partidelor din care fac parte. La ora 20.00, vom anunța crearea alianței după care ne vom întruni în ședința Consiliului Municipal Chișinău”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Deocamdată, potrivit primarului, consilierii care vor face parte din viitoarea alianță locală nu s-au înțeles cu privire la comisiile de concurs și cele de licitație. De asemenea urmează a fi discutată și partajarea  celor patru funcții de viceprimar, stabilite de lege, dar și cele de membri ai consiliilor de administrare în întreprinderile municipale, iar la partajarea responsabilităților în cadrul noii coaliții se va ține seama de regula proporționalității și principiul de rotație.

Liderii partidelor de stânga din cadrul CMC, au criticat comportamentul consilierilor care negociază formarea alianței majoritare, calificând-o drept o nouă încercare de a împărți sferele de influență în capitală.

„E o nouă încercare de a împărți banii și de a fura ce se mai poate din acest oraș. Înțeleg totuși că ne așteaptă vornicei la nunta mare a alianței. Înțeleg că Domnul primar și-a rezolvat problema personală, acum caută mireasă în CMC, nu e clar ce-i cu zestrea și cu bunurile. Am așteptat să rezolvăm o mulțime de probleme – rândurile la grădiniță compensațiile, construcțiile ilegale. Vom participa șa ședința din această seară. Problemele orășenilor nu așteaptă”, a declarat Ion Ceban.

Dacă va fi constituită, Alianța pro-europeană în CMC va întruni 26 de consilieri din totalul celor 51: Partidul Liberal deține 17 mandate, Blocul electoral „PPEM – Iurie Leancă” – 6,  Partidul Liberal Democrat – 2 și Partidul Democrat – 1 mandat. Socialiștii au 19 consilieri în CMC, iar comuniștii și cei din formațiunea Partidul Nostru dețin câte trei mandate.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău