Dopaj | Ridicarea suspendării Rusiei ar fi „o catastrofă”, avertizează Grigori Rodcenkov

  • 19 Septembrie 2018 15:22
Dopaj | Ridicarea suspendării Rusiei ar fi „o catastrofă”, avertizează Grigori Rodcenkov

Fostul director al laboratorului din Moscova, Grigori Rodcenkov, care a dezvăluit amploarea dopajului în sportul din Rusia, a avertizat Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA) că ridicarea suspendării Rusiei ar fi ''o catastrofă'', informează AFP, potrivit Agerpres.

„AMA nu trebuie să devină prada manipulărilor și afirmațiilor false ale ministerului (Sportului), această emanație a Kremlinului care a facilitat programul de dopaj în timp ce asigura că respectă regulamentul antidoping", a scris Rodcenkov într-un text apărut în ziarul USA Today.

"Dacă (AMA) cedează, nu ar fi nimic altceva decât o catastrofă pentru sportul curat", a adăugat el.

Acest text a fost publicat în condițiile în care AMA va examina joi, la reuniunea comitetului său executiv din Seychelles, recomandarea unui comitet independent, favorabilă ridicării suspendării Rusiei, dictată în noiembrie 2015.

Acest comitet independent estimează că acum sunt îndeplinite condiții impuse de AMA și anume recunoașterea concluziilor anchetei McLaren, care a stabilit existența unui sistem instituțional de dopaj între 2011 și 2015, și accesul la datele și eșantioanele laboratorului antidoping de la Moscova.

Rodcenkov, arhitectul sistemului de dopaj de stat între 2011 și 2015, nu crede că Rusia îndeplinește aceste două condiții.

"Este important să fie lămurit faptul că cererile AMA trebuie să fie clare și ferme, adică o recunoaștere totală de către autoritățile sportive ruse a raportului McLaren și punerea la dispoziție de către aceleași autorități ruse a tuturor datelor laboratorului din Moscova", a insistat el.

"Cu inima grea și cu regrete profunde îmi amintesc acum momentele când am trădat idealul olimpic și dorința mea cea mai scumpă este ca eforturile și aportul meu să poată ajuta la repararea unui sistem deteriorat", a scris Rodcenkov, care din 2016 trăiește ascuns în Statele Unite.

"Este limpede că ținând cont de circumstanțele cu care ne confruntăm, orice decizie a AMA de reintegrare a Rusiei ar fi o catastrofă pentru idealurile sportului olimpic, pentru lupta împotriva dopajului și protejarea sportivilor curați", a conchis el.

De vineri, când recomandarea comitetului independent al AMA a fost făcută publică, ea face obiectul a numeroase critici dure, mai ales din partea Agenției americane antidoping (USADA).

Marți, Comitetul olimpic american a pus la rândul său presiune pe AMA: "Sperăm că AMA va lua o decizie care le va permite sportivilor să aibă convingerea că atunci când sunt în competiție, evoluează toți cu șanse echitabile, fără nici cea mai mică îndoială." 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău