Donald Tusk: O Scoție independentă ar fi primită cu entuziasm de către UE

  • 02 Februarie 2020 18:30
Donald Tusk: O Scoție independentă ar fi primită cu entuziasm de către UE

Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Scoția ar fi primită în Europa "cu entuziasm" dacă și-ar obține independența de restul Regatului Unit, dar că procesul readerării la Uniunea Europeană nu ar fi unul automat, relatează duminică Press Association, preluat de Agerpres.

Într-o intervenție avută duminică pentru programul "Andrew Marr Show", de la postul BBC, Tusk a declarat că se simte "foarte scoțian" după Brexit și a adăugat că Scoția ar fi tratată cu empatie dacă și-ar căpăta independența și ar căuta un loc la masa UE.

Șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, și-a manifestat intenția de a adera din nou la Uniunea Europeană dacă Scoția va ieși din Regatul Unit, însă oponenții ei au atras atenția că accesul în blocul european nu este garantat.

Comentariile lui Tusk intervin după ce un sondaj YouGov releva că 51% dintre scoțieni sprijină independența - o majoritate pentru prima dată în cinci ani. Totuși, majoritatea scoțienilor intervievați au declarat și că nu ar dori alt referendum pe această temă în 2020 sau 2021, ci abia în următorii cinci ani.

Inițial, Tusk a avut rezerve în a comenta locul Scoției în Europa, afirmând că dorește să respecte suveranitatea Regatului Unit, un subiect important în timpul campaniei pentru Brexit.

"Doresc să evit să spun un lucru prea brutal. Dar uneori mă simt de parcă aș fi scoțian - mă simt de parcă aș fi scoțian mai ales după Brexit. Dar în același timp, știu cât de importante sunt cuvintele suveranitate și integritate în dezbaterea internă din Regatul Unit. Simt că nu este menirea mea să intervin", a declarat Tusk.

Însă Tusk a vorbit pe larg despre sentimentele sale față de o Scoție independentă și despre gândurile sale cu privire la modul în care alte state membre ar putea reacționa. "Din punct de vedere emoțional, nu am nicio îndoială că toată lumea de aici, de la Bruxelles, și, mai general, în Europa, ar fi entuziastă. Dacă mă întrebați despre emoții, cred că mereu veți fi martorii empatiei", a spus el.

Însă cu toate că țările UE ar primi Scoția în blocul comunitar, Tusk a avertizat că rămâne în continuare procesul de aderare pentru orice țară care vrea să facă parte din UE. "Dacă, să spunem, se întâmplă ca Scoția să devină independentă, atunci avem nevoie de procesul obișnuit. Va fi un nou proces" de integrare în Uniunea Europeană, a explicat el.

Într-o intervenție în același program al BBC, ministrul de externe britanic Dominic Raab a sugerat că țări membre ale UE care se confruntă cu mișcări separatiste ar putea să se pronunțe împotriva aderării Scoției la UE. "Date fiind tendințele secesioniste, separatiste din Spania, Franța, Italia, nu sunt sigur că liderii europeni, nemaivorbind de cei de aici, din Regatul Unit, ar saluta cu adevărat acest tip de discurs", a apreciat el.

Press Association amintește că la referendumul din 2016 din Regatul Unit pe tema Brexit-ului, 62% dintre alegătorii scoțieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sat
17
Sun
17
Mon
18
Tue
19
Wed
14

Curs oficial BNM 14 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3937 -0.1393
USD 17.7253 -0.0353
RON 4.3418 -0.0295
UAH 0.6416 -0.0007
RUB 0.2382 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău