Donald Tusk: Diviziunile între europeni sunt un semn de slăbiciune și alimentează mișcările populiste

  • 27 Iunie 2018 16:43
Donald Tusk: Diviziunile între europeni sunt un semn de slăbiciune și alimentează mișcările populiste

Diviziunile arătate de liderii europeni în fața problemei migrațiilor sunt un semn de slăbiciune a Uniunii Europene și alimentează mișcările populiste și xenofobe, a avertizat miercuri președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu o zi înaintea summitului crucial programat joi și vineri la Bruxelles, relatează AFP.

Într-o scrisoare de invitație trimisă celor 28 de șefi de stat sau de guvern din UE, Tusk arată că 'dezbaterea cu privire la migranți se inflamează tot mai mult, iar acesta va fi punctul principal al ordinii de zi'.

'O condiție prealabilă unei politici reale a UE în domeniul migrației este ca europenii să decidă efectiv cine intră pe teritoriul european. Neatingerea acestui obiectiv ar fi, în fapt, o manifestare a slăbiciunii noastre și, mai ales, ar putea da impresia că Europa nu are frontiere externe', subliniază el.

'Cetățenii europeni așteaptă de la noi să facem dovadă de determinare în acțiunile noastre pentru restabilirea sentimentului lor de securitate', mai spune Tusk în scrisoare, notând că 'oamenii vor aceasta nu pentru că au devenit brusc xenofobi și vor să ridice ziduri împotriva restului lumii, ci pentru că revine fiecărei autorități politice să aplice legea, să-și protejeze teritoriul și frontiera'.

'Am asistat la crearea de noi mișcări politice care oferă răspunsuri simple la chestiuni tot mai complexe. Simple, radicale și atrăgătoare. Criza migratorie le furnizează un număr din ce în ce mai mare de argumente', atrage atenția președintele Consiliului European.

'Tot mai mulți oameni încep să creadă că doar o autoritate puternică, antieuropeană și antiliberală în spirit, cu o tendință manifestă spre autoritarism, este capabilă să oprească valul de migrație ilegală', mai arată Tusk.

'Mizele sunt foarte ridicate. Și timpul este scurt', avertizează el.

În aceeași scrisoare, Donald Tusk le cere liderilor UE să se pregătească pentru cele mai pesimiste scenarii în ce privește relația cu SUA.

'Atunci când vom discuta despre migrație sau reforma zonei euro, este important să păstrăm în minte contextul geopolitic care a urmat summitului G7 din Canada', la care SUA au respins brusc o declarație comună negociată cu greu, a explicat el.

'În pofida eforturilor noastre neobosite pentru a menține unitatea Occidentului, relațiile transatlantice sunt supuse unor presiuni imense din cauza politicii președintelui Trump. Din nefericire, diviziunile merg dincolo de comerț', a subliniat președintele Consiliului European în scrisoare.

După ce comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstroem, a afirmat marți că, 'de când ne-au impus taxe vamale, nu există dialog' cu Statele Unite, purtătorul de cuvântul al executivului comunitar, Margaritis Schinas, a anunțat miercuri că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar putea să se deplaseze în curând la Washington pentru o întrevedere cu Donald Trump.

Vizita își propune 'să păstreze deschise căile de comunicare' și 'să rezolve problemele comerciale în mod amical', mai ales în sectorul auto, a explicat purtătorul de cuvântul. Data vizitei nu a fost stabilită deocamdată, purtându-se în continuare discuții cu Casa Albă, a precizat el.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,2 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău